Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Égő templomok Írországban

Tíz katolikus templomot gyújtottak fel ismeretlen tettesek Észak-Írországban, ahol a protestánsok tervezett felvonulásának közeledtével ismét szikrázik a feszültség a tartomány két szembenálló vallási közössége között.

Az északír rendfenntartó karhatalomhoz egymás után érkeztek a bejelentések a lángokban álló katolikus templomokról. Támadás érte egyebek mellett Belfast egyik legnagyobb, több mint kétszáz éves katolikus templomát, s a tartomány szinte minden térségében felgyújtottak egy-egy templomot, ami a rendőrség szerint alaposan megszervezett és öszszehangolt akcióra vall. Az épületek közül volt olyan, amelyik teljesen megsemmisült a lángokban, de a többiben is súlyos károk keletkeztek. A nyomozók több helyszínen is gyúlékony anyaggal teli fémdobozokat találtak.
A sorozatos gyújtogatás éppen az újonnan megválasztott, katolikus és protestáns képviselőket egy fedél alá ültető északír törvényhozási-önkormányzati testület első, történelmi ülése után, s három nappal a protestáns Orániai Rend hétvégi felvonulása előtt történt. Rendőrségi források a bűncselekményt egyértelműen ez utóbbival hozzák összefüggésbe, s bosszúállásnak tartják azért, mert a brit kormány mellett működő, a protestáns felvonulásokat szabályozó bizottság eltiltotta a menet résztvevőit attól, hogy katolikus lakónegyedeken is áthaladjanak.
Az Orániai Rend, a protestáns közösség legnagyobb, pártkötődés nélküli szerveződése minden nyáron felvonulások ezreit tartja a tartományban, az ír katolikusok leigázásának történelmi eseményeire emlékezve. Ezek a menetek rendszeresen komoly robbanásveszélyt teremtenek a két vallási közösség között, s közülük is a legveszélyesebb a portadowni demonstráció, amely jelentős részben katolikusok lakta negyedeken halad át. A brit kormánybizottság a korábbi évek véres utcai harcainak elkerülése végett ezúttal kitiltotta a protestáns menetet a katolikus városrészekből, az orániaiak azonban máris közölték, hogy figyelmen kívül hagyják a tilalmat.