Vissza a tartalomjegyzékhez

PÁTKAI MIHÁLY
Áthidalható-e a szakadék

Harmincmillió AIDS-szel fertőzött ember él ma a világon, és ez a szám naponta tizenhatezerrel nő - írta a Newsweek című amerikai magazin a Genfben megrendezett 12. Nemzetközi AIDS-konferencia másnapján. Az ENSZ AIDS-programjának becslése szerint az ezredfordulóra a fertőzöttek száma eléri majd a negyvenmilliót.

A rejtélyes immunhiány első eseteit az atlantai járványügyi központ jelezte 1981-ben, mégpedig homoszexuálisok körében. Ekkor még senki nem sejtette, hogy Afrikában már javában dühöng a járvány. Az AIDS-kutatás korai sikerei optimizmust keltettek, ám kiderült, hogy a vírus igen könnyen alkalmazkodik az ellenszérumokhoz. A járvány kitörése óta több mint 11 millióan pusztultak el a betegségben, amely először az immunrendszert rombolja le teljesen, szabaddá téve az utat a végül halálossá váló fertőző és daganatos betegségek előtt.
Amikor világossá vált, hogy a gazdag ipari országokban milyen járvány dúl, a gyógyszeripari konszernek milliárdokat fektettek be, s ennek meg is volt az eredménye: az első gyógyszerek fékezni tudták a vírus szaporodását, ma pedig már léteznek olyanok, amelyek a vírus kifejlődését, s így a testben való terjedését akadályozzák meg. 1996-ban biztató eredményeket sikerült elérni az AIDS elleni harcban egy három gyógyszerből álló kombinált kezelés bevezetésével: két egymást követő évben felére csökkent az Egyesült Államokban az AIDS megbetegedések száma.
A kombinált kezelés azonban bonyolult és mellékhatásokkal is jár. A CNN amerikai hírcsatorna jelentése szerint a HIV-vírusnak már olyan változata is létezik (és terjed), amely ennek a kezelésnek is ellenáll. Dr. Anthony Fauci, az Amerikai Allergiás és Fertőzéses Megbetegedések Intézetének vezetője szerint „ez ébresztő jeladás azok számára, akik azt gondolják, hogy mivel rendelkezünk a megfelelő terápiával, ha megkapják a fertőzést, azt könnyen kezelni tudjuk”.
Nemrégiben egy úgynevezett röntgen-krisztallográfiás módszerrel sikerült háromdimenziós képeket kapni arról, amint az AIDS-et okozó HIV-vírus éppen megfertőz egy emberi sejtet. Ez a mérföldkő jelentőségű felfedezés esetleg segíthet a HIV-vírus sebezhető pontjainak megtalálásában - állítja a Newsweek. A genfi konferencia szerdai napján amerikai tudósok - orvosi kísérletekkel alátámasztva - felvetették, hogy génsebészeti úton módosított sejtekkel esetleg le lehet majd küzdeni az AIDS betegséget.
A 12. Nemzetközi AIDS-konferencia mottója - „A szakadék áthidalása” - egyrészt arra a hatalmas távolságra utal, amely jelenleg fennáll a sikeres gyógymód és a betegség féktelen terjedése között. Másrészt a HIV-vírussal szembenéző embercsoportok közötti különbségre is vonatkozik a cím, hiszen rendkívül nagy eltérés van a betegség kezelését illetően az északi és a déli félteke között.
A szegény országokban pusztít leggyorsabban az AIDS: a 30 millió fertőzött közül 20 millió Afrikának a Szaharától délre lévő részén él. Botswanában vélhetően minden harmadik felnőtt fertőzött, Ugandában pedig minden második felnőtt AIDS-ben hal meg. A gyógyszerek alkalmazása pénzügyi okokból megoldhatatlan: az AIDS-fertőzés ezekben az országokban gyakorlatilag egyet jelent a halálos ítélettel, s a kormányoknak csak az óvszer használatát előmozdító kampányok maradnak - kevés sikerrel.
Dr. Peter Piot, az ENSZ szakbizottságának a vezetője kijelentette, hogy az elmúlt három évben a HIV-fertőzés terjedése „nem kontrollálható”, a betegek száma több mint 27 országban megduplázódott. Vannak azonban, akik úgy vélik, hogy a kutyaharapást szőrével lehet leginkább kezelni: az AIDS-konferencia megnyitó napjának befejezéseként calcuttai férfi, nő, és transzvesztita szexmunkások mutatták be táncelőadásukat, amelyet a biztonságra való oktatás céljából használnak munkájuk területén.