Vissza a tartalomjegyzékhez

BOR GABRIELLA
Még mindig bizonytalan

Az utóbbi heteket jellemző trend nélküli mozgás nem akar véget érni, a befektetők bizonytalanságát mi sem tükrözi jobban, mint a szokatlanul alacsony forgalom és az irány nélküli árfolyammozgások. A BUX-index a múlt csütörtöki 7922 ponttal szemben most csütörtökön 7834 ponton zárt.

A bizonytalanság oka továbbra is a távol-keleti, valamint az orosz pénzügyi válságban keresendő, de a BÉT-en még a pozitív fejlemények láttán sem tapasztalhattuk a héten a vásárlók tömeges megjelenését, ez a reakció visszafogottságra utal. Az orosz pénzügyi bajok orvoslására érkezett IMF-segítség minden bizonynyal csak átmenetileg képes enyhíteni a problémákon. A rendkívül magas kamatok egyébként is elvonják a tőkét a tőzsdéről, a biztonságot szem előtt tartó befektetők a 80 százalék feletti hozamot biztosító kincstárjegyekbe helyezik pénzüket.
A termelés csökkenésével kell szembenéznie Japánnak (havi bázison az ipari termelés 2 százalékal esett vissza), a készletállomány viszont magas. A héten fordulatot az úgynevezett „bridge bank” létrehozásának terve hozott, a tőzsdeindex közel 10 százalékot erősödött az elmúlt időszakban, a jen pedig a közös jegybanki intervenciót követő mélyrepülés után ismét magára talált.
A befektetők érdeklődésének középpontjában egyértelműen a Mol volt. Az olajipari részvény árfolyama szerdán elérte a legutóbbi kibocsátás árszintjét, azonban az erőteljes emelkedést kisebb korrekció követte, és így a zárásban 5915 forintot adtak már csak érte. A pangó részvénypiacon a Mol-papírok iránt megnyilvánuló kereslet részben a féléves eredményvárakozásoknak, részben pedig a Sávolyban lelt olajnak köszönhető. Szintén keresett volt a Matáv, azonban az egy hét alatt mindössze három forintot erősödött, a zárásban 1298 forinton adták-vették. A vegyipari részvények közül a TVK 4255 forintig gyengült, a BorsodChem 65 forintot erősödvén 6495 forinton zárt. A gyógyszeripari részvények általános árfolyam-csökkenésen mentek keresztül, az Egis 765 forintot veszített értékéből, a Richter-tulajdonosok pedig 815 forinttal lettek szegényebbek.