Vissza a tartalomjegyzékhez

RUFF GABRIELLA, DEBRECZENY RÉKA
Megfeleltek

„A gazdaságban a bizalom önmagában is erő” - jelentette ki Chikán Attila, a gazdasági tárca várományosa a gazdasági bizottsági meghallgatáson. Járai Zsigmond, a pénzügyminiszter-jelölt többek között az infláció csökkentését, a felesleges állami bürokrácia leépítését és hatékonyabb járulékbeszedést ígért a költségvetési bizottság előtt mondott beszédében.

A bizottságok igenlő válaszaival elhárult az egyetlen akadálya annak, hogy Járai Zsigmondot és Chikán Attilát a Pénzügyminisztérium, illetve a Gazdasági Minisztérium élére kinevezze a köztársasági elnök a kormányprogram elfogadását követően. Chikán Attila elképzelhetőnek tartja, hogy a közeljövőben 10 százalék közelébe kerüljön az infláció. Úgy látja, hogy a gazdaság motorja továbbra is a multinacionális cégek lesznek. De javítani kell a kis- és közepes vállalkozások pénzhez jutásának feltételeit, ehhez azonban nem kell feltétlenül külön szakosított pénzintézet.
„Szeretem a szakszervezeteket” - mondta a miniszterjelölt, válaszolva arra a kérdésre, hogy fontosnak tartja-e a bizalom megteremtését az érdekegyeztetés területén.
A mindeddig egyetemi tanárként dolgozó Chikán a Gazdasági Minisztérium működési alapelveinek a jó kapcsolatokat, a bizalmat és a nyitottságot tartja. Mivel maga is széles körű nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezik - a Beszerzési Világszövetség vezetőségi tagja - fontosnak tartja, hogy a belföldi és a külföldi piaci szereplők és a tárca között kiegyensúlyozott kapcsolat legyen, azaz átláthatóan működjön a tárca. Mint megtudtuk, a kijelölt miniszter liberális szemléletű, nem híve annak, hogy az állam beavatkozzon a gazdasági folyamatokba. Sportos példával élve elmondta, hogy az állam szerepe az, hogy kidolgozza a játékszabályokat, de az már nem, hogy beleszóljon abba, hogy mi történik a pályán.
Amíg Chikán Attila tanárhoz illő előadását ellenvetések és különösebb reagálások nélkül egyhangúan elfogadta a gazdasági bizottság, addig Járai Zsigmondot tíz - főként szocialista - képviselő tartózkodása mellett szavazták csak meg a költségvetési bizottság tagjai. Járai magabiztosan, tárgyilagosan beszélt, politikushoz illő rutinnal hárította el a politikai jellegű kérdéseket, melyek gyakran kisebb feszültséget, vitát is kiváltottak a teremben ülők között. Szekeres Imre bizottsági elnök azon kérdésére, mi a Tőzsdetanács jelenlegi elnökének a véleménye arról, hogy az FKGP jelölheti a Magyar Nemzeti Bank alelnökét, kisebb purparlé után Járai végül elzárkózott a válaszadástól. A költségvetési bizottság alelnöke, Keller László arról faggatta a leendő pénzügyminisztert, hogyan egyeztethetők össze a merész politikai ígérgetések - kvázi minisztériumi megrendelések - és az általa javallott költségvetési szigor. Ő azonban a kormányra hárította a prioritások meghatározásának feladatát, de azért beismerte: kockázatvállaló típus. Francz Rezső MSZP-s képviselő kérdésére, miszerint komolyan gondolja-e a miniszterjelölt azt, hogy az APEH ki tudja sajtolni a maffiakapcsolatokból élő „vállalkozókból” az adót, Járai annyit mondott: „Mindent meg fogok tenni ennek érdekében.” Járai elvárja az állami pénzek felhasználásának átláthatóságát. Úgy vélte, a gazdasági növekedéssel együtt bővül majd a kormány mozgástere is, és középtávon egyre több pénz fordítható a szociális kiadásokra. Kifejtette: kulcskérdés a gazdasági növekedés és az egyensúly megtartása, valamint az infláció csökkentése. Emellett elengedhetetlen a külföldi és a hazai tőke bevonása a gazdaság és az elmaradott térségek fejlesztése érdekében. De kilátásba helyezte az adó és a külföldi tőke beáramlásával kapcsolatos jogszabályok és a bürokratikus intézkedések egyszerűsítését, és különböző adónemek csökkentését - de csak középtávon.
Chikán Attila hosszú távon fontosnak tartja a közgondolkodás megváltoztatását az emberek egymás közötti viszonyában: „Ne legyen az irigységnek olyan mértéke az anyagi és társadalmi előrejutás szempontjából, mint amit nagyon sokszor tapasztalunk” - mondta. Szerinte ez a fajta irigység késztet sokakat jövedelmük leplezésére.