Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEFOGLALÁS
Szigorú Kirijenko-csomag Oroszországban

Mélyreható, átfogó megszorító csomagot terjesztett elő a héten Szergej Kirijenko orosz miniszterelnök. A 24 törvénytervezet egyszerre rendelkezik az adórendőrség szigorításáról és a szociális támogatások alanyi jogosultságának megszüntetéséről. Mindezekkel az a célja az Állami Dumának, hogy helyreálljon a befektetők és az állampolgárok bizalma.
A bizalom kivívása mellett a Kirijenko-csomag arra törekszik, hogy az államadósság a lehető legrövidebb idő alatt elfogadható szintre csökkenjen és megszűnjön a költségvetés hiánya. A terv kissé merészen célul tűzte ki, hogy az állami bevételek a GDP 2 százalékával meghaladják a kiadásokat. A realitás azonban figyelmeztet - ahogy erre Kirijenko is felhívta a figyelmet -, hogy a költségvetési kiadások kilenc éve folyamatosan meghaladják a bevételeket. Oroszország adósságállománya mára eléri a GDP 44 százalékát, s ennek fele külföldi adósság. A költségvetés bevételeinek 36 százalékát költik adósságszolgálatra.
A kamatlábakat 20-25 százalékra kívánja levinni a kabinet, hogy az iparvállalatok fejlesztési forrásokhoz juthassanak, és lényegesen csökkentik a vállalatok nyereségadóját. Emellett a kormány 20 milliárd dollárnak megfelelő pluszbevételre számít az adózási fegyelem megszigorításából: szélesítik az adóhivatal és az adórendőrség jogkörét, megemelik az ingatlanadót, és a parlagon hagyott földek után kivetett adót is. Az adórendszer átalakítását sürgetve Kirijenko hangsúlyozta, hogy a termelésről a fogyasztásra kell áthelyezni az adóterheket, így mintegy 40 milliárd rubel éves plusz bevételre tehet szert a költségvetés. Emellett egyrészt mérsékelnék az adókulcsokat, de adókötelessé tennének minden jövedelmet, így a kölcsönöket, a kamatokat is. Szigorítják a vámellenőrzést, a szeszforgalmazást, és a szerencsejátékok adóztatását.
A megszorító csomag lényegesen csökkentené az állami kiadásokat: ha minden a tervek szerint halad, az idén már 41,9 milliárdos megtakarítást érhetnének el. Az állami alkalmazottak körében tervezett jelentős létszámcsökkentés évi 6,6 milliárd rubel magtakarítást hozhat.
A frakcióvezetők szerint a törvénycsomag kétharmadát minden további nélkül el lehet fogadni, de az igazán húsba vágó szociális megszorító intézkedésekről komolyabb vita várható.