Vissza a tartalomjegyzékhez

TAMÁS CSILLA
Agrárpolitika

Magyarország természeti adottságait nézve minden esély megvan arra, hogy a mezőgazdaság és az élelmiszeripar az ország kiemelkedő ágazataként működjön. Ennek ellenére a szakértők szinte mindegyike egyetért abban, hogy a magyar mezőgazdaság a rendszerváltás óta folyamatos válságban van - hangzott el egy szakmai fórumon.
Agrárpolitikánknak minél hamarabb megoldást kell találnia a termelési, értékesítési, jövedelmezőségi, fejlesztési, valamint jogi problémákra, hogy hosszú távú, tőkeerős gazdálkodás felé tudja terelni a gazdálkodókat. Belső ügyeink rendezése azért is nagyon fontos, mert az agrárszektorban - az ágazat sajátosságai miatt - a legnagyobb a lemaradás az uniós országoktól, így a magyar mezőgazdaság jelenlegi helyzetét nézve könnyen a csatlakozás kárvallottja lehet.
A megoldás lényege igen egyszerűnek hangzik: azoknak kell a földet birtokolni és azon gazdálkodni, akik értenek is hozzá. Jelenleg ugyanis a mezőgazdasági tevékenység sokak számára kényszerhelyzet, mert gyakran nincs más megélhetési lehetőség a lakóhelyükön. Ahhoz, hogy az agrártevékenységet szakmaként végezzék a termelők, a fejlett agrárgazdaság megteremtését elősegítő állami, jogi és gazdasági szabályozásokat kell létrehozni. A szakértők úgy látják, hogy a mezőgazdaság nyolcéves krízise azért nem oldódik, mert a döntéshozók elsősorban nem szakemberek, hanem politikusok.