Vissza a tartalomjegyzékhez


NÉHÁNY SORBAN
Jutalom roma diákoknak

Tanszerek vásárlására ajándékutalványt kaptak Hódmezővásárhelyen azok a cigány általános iskolások, akik kitűnő vagy jeles eredménnyel zárták az idei tanévet. Irhás József, a helyi kisebbségi önkormányzat elnöke a tanulókat felkészítő pedagógusokat és óvónőket is elismerésben részesítette. A környék általános iskolái közül hat töltötte ki azt a kérdőívet, amelynek alapján kiderült, ki az a 30 diák, aki kiérdemelte a jutalmat. Természetesen a nehezebben tanulókról sem feledkeztek el: jövőre, szeptember elsejétől ugyanis felzárkóztató osztály indítását tervezik. (Hetek)


Igazán személyis utazás

Magyar állampolgárok jelenleg csak Szlovéniába utazhatnak útlevél nélkül, személyi igazolványuk felmutatásával - hangsúlyozta Horváth Gábor külügyi szóvivő, miután az erről szóló korábbi tudósítás szövege alapján - félreérthető módon - más országok esetében is hasonlóra lehetett következtetni. A Szlovéniával kötött egyezmény június 27-én éjfélkor lépett életbe. „Amennyiben Szlovénián keresztül más országba, például Ausztriába vagy Olaszországba utazik tovább magyar állampolgár, akkor már útlevélre van szüksége” - szögezte le a szóvivő. (MTI)


Embercsempészet Csengersimánál

Együtt bukott le az a két román embercsempész és két török utasa, akiket a magyar-román határ csengersimai határátkelőhelyének közelében egy Dacia típusú autóban igazoltatott szerdán a határőr járőr. Az igazoltatás során kiderült, hogy csak az egyik román férfinak volt útiokmánya, így a járőr előállította a csapatot. A románok egyike 100 dollárt ajánlott fel, ha a járőr szemet huny az eset felett. A csoport meghallgatása során kiderült, hogy egy embercsempész akció résztvevőit csípték el. Az egyik román a zöldhatáron keresztül kísérte be az országba a törököket, míg az érvényes papírokkal rendelkező másik a csengersimai határon legálisan érkezett a Daciával Magyarországra, és itt bevárta társait. Az embercsempészőknek 1000-1000 német márkát fizettek a törökök, hogy Romániából Budapestre juttassák őket. (MTI)