Vissza a tartalomjegyzékhez

ROISZ PATRÍCIA
Visszaélés segédeszközzel

Tizenegy orvos, több aszszisztens és bolti eladók is részt vettek Tolnában egy olyan csalássorozatban, mellyel az Országos Egészségbiztosítási Pénztárt rövidítették meg. A Pénztár illetékese arról tájékoztatta a Heteket, hogy a tolnai eset egyedi, s ezért nem tudják még, hogy az esetleges bírósági tárgyalások után mi lesz a vétkező orvosokkal.

„Vádemelési javaslattal fordultunk a szekszárdi ügyészséghez, üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett csalás, több mint hatszáz rendbeli jogosulatlan adatkezelés és okirathamisítás alapos gyanúja miatt” - mondta el a Heteknek Szima Judit, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság fővizsgálója. Történt ugyanis, hogy a budapesti S. Kft. szerződést kötött az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral (OEP), illetve a Tolna Megyei Egészségbiztosítási Pénztárral (MEP). Ez alapján a kft. a Tamásiban üzemeltetett boltjában, illetve szekszárdi lerakatában gyógyászati segédeszközök recept alapján történő beváltására jogosult. Azaz orvosi receptre az egészségbiztósító a gyógyászati segédeszközök meghatározott összegét a kft. részére visszatérítette. Ez az eszközök értékének körülbelül 80-85 százalékát, illetve bizonyos esetekben a 100 százalékát jelentette.
A nyomozás során kiderült, hogy a gyógyászati segédeszközöket forgalmazó bolt vezetői - több orvossal összejátszva - fiktív vényeket állítottak ki. Például az ügyben érintett egyik orvos által 1995 októbere és 1996 decembere közötti időszakban írt kétszázvalahány vény közül 196 nem volt valós. A papirosokon szereplő beteg mit sem tudott arról, hogy számára gyógyászati segédeszközt írtak fel. A legtöbb esetben a vényeken megnevezett személyek - elsősorban idős emberek - valóban megjelentek az orvosnál a szakrendelésen, de a nevükre kiállított különböző gyógyászati segédeszközökre vonatkozó vényekről nem volt tudomásuk.
Arra is volt példa, hogy a betegek adatait a Tamásiban működő SZTK kartonozójából szerezték meg az asszisztensek közreműködésével. Sőt előfordult, hogy a gyógyászati segédeszközöket forgalmazó boltban megjelent betegek adatait a bolt alkalmazottai a fent említett orvoshoz továbbították, aki ezek ismeretében állította ki a fiktív vényeket. Az orvosok és az asszisztensek a vényekért és az adatokért cserébe gyógypapucsokat, illetve különböző segédeszközöket kaptak. Ezek értéke a vényeken szereplő segédeszközök értékének csak töredéke volt.