Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Biztosítási bizonytalanságok


S
elmeczi Gabriella és Frajna Imre. Feloszlatásra készülnek Fotó: MTI

Selmeczi Gabriella és Frajna Imre fideszes képviselők sajtótájékoztatójukon elmondták, hogy három héten belül megszűnnek a társadalombiztosítási önkormányzatok, ha az országgyűlés még a mostani ülésszakán elfogadja a felszámolásra tett javaslatukat. Indoklásuk szerint a tb-önkormányzatok elmúlt ötéves működése nem váltotta be a hozzájuk fűzött reményeket. Ezek miatt az egészségbiztosítási és a nyugdíj-biztosítási alap irányítását és felügyeletét kormányzati szintre emelnék.
Szerémi Lászlóné, a Nyugdíjbiztosítási Önkormányzat elnöke a hírre reagálva az MTI munkatársának kijelentette: a testület várhatóan az Alkotmánybíróságnál keres jogorvoslatot, ha a parlament a szervezet megszüntetése mellett dönt. Az önkormányzati vezető egyrészt egyetértett az Alkotmánybíróság egy korábbi határozatával a tekintetben, hogy a nyugdíjbiztosítási önkormányzat jelenlegi formájában működésképtelen, másrészt viszont felhívta a figyelmet a bíróságnak arra a megállapítására, miszerint a nyugdíjbiztosító megszüntetésével sérülne az állampolgárok szociális ellátáshoz való joga.
Élesen reagáltak az új kormány társadalombiztosítással kapcsolatos első lépéseire a szakszervezetek is. A Liga elnöksége az Országos Sajtószolgálathoz eljuttatott közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy Pokorni Zoltán, a Fidesz - MPP alelnöke június 5-én, a Liga küldöttgyűlésén mást mondott e kérdésről. Akkor a magyar szakszervezetek képviselői előtt kijelentette: „A társadalombiztosítási önkormányzatok kérdésében három koncepciót dolgoztunk ki, mind a háromban tárgyalópartnerek vagyunk. A nyár végén, az ősz elején meg kívánjuk hallgatni a munkaadói és munkavállalói szervezetek véleményét, hogy a három koncepció közül melyik az elfogadható, és ez alapján alakítjuk ki a javaslatot.” A Liga elnökségének véleménye szerint sajnálatos lenne, ha a megígért korrekt partneri viszonyból - akár a kormányt alakító párt, akár a leendő kormány, akár Pokorni Zoltán alelnök tévedéséből eredően - már az első törvényjavaslat során kiderülne, hogy csak üres ígéret. Sándor László, az MSZOSZ elnöke szintén úgy vélte: barátságtalan lépés az új kormány részéről, hogy az őket érintő ügyekről megkérdezésük nélkül kívánnak dönteni. Az is elfogadhatatlan lenne - mutatott rá Sándor László -, hogy a parlament a teljes szakszervezeti „front” ellenében hozná meg döntését.