Vissza a tartalomjegyzékhez

SZABADKAI ISTVÁN
Családi kedvezmény a közlekedésben

Talán kevesen tudják, de az elmúlt években a megdrágult tömegközlekedés ellenére az együtt utazó nagycsaládok utazásait nagymértékben támogatta a leköszönő kormány. Eszerint a három vagy annál több gyermekkel együtt utazó család tagjai korlátlan számú 90 százalékos kedvezmény váltására jogosultak. Míg korábban ez csak a vonaton utazó nagycsaládosok számára volt elérhető, addig az elmúlt évben kiterjesztették a VOLÁN járataira is. A kedvezmények különleges lehetőséget biztosítanak a sokgyermekes családok számára változatos programok, kirándulások, különböző célú utazások lebonyolítására, melyek igénybevétele a gyermekeivel együtt utazó szülő(k) részvételéhez van kötve. A kedvezmény vonatkozik a 18 éven aluli eltartottakra és a 18 és 26 év közötti diákigazolvánnyal rendelkező fiatalokra. A jogosultságot - kérésre - igazolni kell.
Figyelmükbe ajánlunk néhány utazást segítő kiadványt: május 24-én életbe léptek az idei MÁV és Volán menetrendek, melyek most (még) megvásárolhatóak: országos MÁV menetrend (350 Ft), Pest megyei Volán menetrend (399 Ft), Budapestről induló távolsági Volán menetrend (299 Ft). A vidéki Volán menetrendek helyett többnyire elegendő az igényelt információk tanulmányozása az autóbusz pályaudvarokon. Szükségünk lehet még útikönyvekre, illetve turistatérképekre, melyek beszerezhetők nagyobb könyvesboltokban vagy Budapesten a Térképboltban, a VII. Nyár utca 1. alatt.
A kisgyermekek elfoglaltságáról nem árt előre gondoskodni az utazás alatt. Segítséget nyújthat Steve és Ruth Benneth Kapcsold ki a tévét! - 365 játék a gyermekével tévézés helyett című könyve (698 Ft). Akár családi körben, akár több nagycsaláddal együtt utazva nagyszerű élményt nyújtanak ezek az utazások mind a gyerekek, mind a szülők számára!


Néhány túraajánlat ízelítőül, retúr útiköltséggel (90 százalékos nagycsaládos kedvezménnyel):

Utazás oda Gyalogtúra Távolság Utazás vissza Útiköltség/fő
Bp. - Zebegény Zebegény - Julián kilátó - Nagymaros 9 km Nagymaros - Bp. 60 Ft
Bp. - Badacsonytomaj B.tomaj - Kőkapu -
Kisfaludy kilátó - Badacsony 7 km Badacsony - Bp. 206 Ft
Bp. - Somoskőújfalu Somoskőújfalu - Salgói vár (vagy Karancs) -
Salgótarján 10-12 km Salgótarján - Bp. 160 Ft
Bp. - Pomáz - Dobogókő Dobogókő - Rám szakadék - Dömös 8 km Dömös - Bp. 90-132 Ft*

*BKV-jegy nélkül, HÉV-kiegészítővel, ahol nincs nagycsaládos kedvezmény