Vissza a tartalomjegyzékhez

MAKKI MARIE-ROSE
Vízimotorosok


S
záguldás a vizen Fotó: Makki Dávid

Azok számára, akik gyakran látogatják a hazai tavakat, folyókat - különösen ha érdeklődnek a vízi sportok iránt is -, bizonyára nem ismeretlen fogalom a jet-ski. Külföldön közel két évtizede ismert sportnak számít, Magyarországon pedig a kilencvenes években kezdett igazából hódítani a „vízimotor”. Őse a hatvanas évekből való amerikai találmány, a sugármeghajtású szörf, amely azóta számtalan fejlesztésen ment keresztül, mind teljesítményét, mind formáját tekintve, míg elérte a mai - korántsem végleges - változatait: az ülő vagy álló, többnyire 110-120 lóerős, egy- vagy akár többszemélyes típusokat. A jet számtalan előnyeinek egyike, hogy könnyebb vele a mozgás, mint például a motorcsónakkal, nem véletlenül használják sokhelyütt vízi mentésre is. De érdemes megemlíteni környezetbarát jellegét is, amely a sugármeghajtásnak köszönhető.
Erről a rendkívül látványos, kilométerfaló vízi járműről, illetve magyarországi lehetőségeiről kérdeztük hazai szakértőjét, a négyszeres magyar bajnokot és a tavalyi Eb-n bronzérmesét, Sümegi Lászlót, aki júniusban ötödik helyezett lett a franciaországi Eb-futamon, és megnyerte az országos bajnokság idei első két futamát is.
A jet-ski 1992 óta nálunk is bevezetett sportág lett, megalakult a Magyar Jet-ski Szövetség. Komoly hazai bajnokságokat rendeznek, és a nemzetközi versenyeken is rendszeres, sőt egyre sikeresebb a 8-10 fős magyar részvétel. Hazai vizekről szólva Sümegi fontosnak tartotta megemlíteni, hogy tavaly augusztus 20-án tartottak egy nagyszabású nemzetközi off shore versenyt a Parlament előtti Duna-szakaszon, amely jelentős számú nézőközönséget vonzott. A versenyt különféle látványosságokkal kötötték össze, például motorcsónakversenyre is sor került. A nagy érdeklődésre való tekintettel idén augusztusban is megrendezik ezt a sporteseményt.
Akit érdekel ez a sportág, az Dunaharasztiban a Haraszti Kempingben, közelebbről is megismerkedhet a motorokkal és a motorosokkal is. A kemping egyúttal szabadidőközpont is a vízi sportot kedvelők számára: a jet-skizők nyaranta kibérelik az egyik tavat. Az elmúlt évek során baráti légkör alakult ki, szívesen fogadják az érdeklődőket. Ahogy Sümegi fogalmazott: „annyira jól összejönnek a jet-skiben a dolgok” - a nyár, a víz, a meleg és nem utolsósorban a lóerő - életre szóló élményt nyújt. Nem csoda, hogy sokan hosszú távra elkötelezik a jet-ski mellett magukat. Előképzettség nélkül is nyugodtan űzhető ez a sportág, a motocrosshoz hasonlóan leginkább érzék kell hozzá, kitartás és kedv, a többi megy magától. Meg egy kis pénz: egy használt gép ára 600-700 ezer forint, egy új gépé pedig 800 ezer és egymillió forint között mozog. A bérlésről is a helyszínen lehet többet megtudni. Nők is próbálkozhatnak, mi több, a versenyeken bevett formának számít a női kategória. Ígéretes fiatal magyar versenyzőnő is akad már Pellei Erzsébet személyében.
Fontos tudnivaló, hogy nyílt vizeken, a hatóságilag engedélyezett körzetekben motorcsónak-vezetői engedély szükségeltetik, és a jetet is le kell vizsgáztatni. A kijelölt helyeken azonban, ahol a versenyszerűen vagy kedvtelésből gyakorlók edzenek, nem kell se jogosítvány, se rendszám.
Akik további információt szeretnének kapni, az alábbi címen érdeklődhetnek: Magyar Jet-ski Szövetség, 1155 Budapest, Dembinszky út 1. Tel.: 307-6221. A következő Országos Bajnokság időpontja és helye pedig 1998. július 4-én és 5-én Dunaharasztiban lesz.