Eperturmix
A turmix sűrűségét és egyben különleges ízét is három darab banán adja.
Merülő mixerrel vagy turmixgépben pépesítjük. Ne sajnáljuk az epret, 4 főre
legalább 0,5 kg-ot tegyünk hozzá. A cukorral módjával bánjunk, hogy ne vegyük el a
gyümölcs eredeti ízét. A kész gyümölcspépet tejjel hígítjuk.
Hideg sárgadinnyeleves
Hozzávalók:
1 db közepes méretű sárgadinnye, 2,5 dl tejszín, 1 teáskanál szegfűszeg, 4 db
fahéj, 1 zacskó vaníliás cukor
Elkészítés:
Egy közepes méretű, lehetőleg élénksárga dinnyét megszabadítunk a héjától, és
közben megkóstoljuk, hogy elég édes-e. Ha igen: kimagozzuk és apró darabokra
vágjuk, ezután turmixgépben vagy merülő mixerrel pépesítjük. Közben egész
fahéjból (az őrölttől szemcsés lesz a leves) és szegfűszegből esszenciát
főzünk. Ha az esszencia beforrt, azaz a szegfűszeg és a fahéj teljesen puha,
félretesszük hűlni. A pépesített sárgadinnyét cukorral, vaníliás cukorral
ízesítjük. A leves „selymességét” tejszínnel adjuk meg. Ezután a fűszeraromát
fokozatosan adjuk hozzá a turmixgépben kevert tejszínes, cukros dinnyéhez. Vigyázat,
a túlfűszerezés keserűvé teszi a levest! A sűrű gyümölcspépet hideg tejjel
tesszük leves állagúvá. Az elkészült levest kevés triplesec-kel tehetjük még
különlegesebbé.