Vissza a tartalomjegyzékhez

MOLNÁR LÁSZLÓ SASS SZILVESZTER
Világok harca

Emberek ellen fogunk játszani, nem egy kormánnyal szemben - nyilatkozta az irániak szövetségi kapitánya a Lyonban megrendezett Egyesült Államok-Irán találkozó előtt.
Erre a meccsre nem azért figyelt a világ, mert kiemelkedően izgalmas játék volt várható, sokkal inkább annak politikai vetülete miatt. A mérkőzéssel kapcsolatban a Kína- USA „pinpongdiplomáciához” hasonlóan, sokan „futballdiplomáciát” emlegettek.
A mérkőzés előtt a két csapat barátságos volt egymással. A sors fintora, hogy a meccs napján volt a Fair Play napja, ezért a FIFA aznap előírta, hogy a mérkőzéseken a csapatok együtt fotóztassák magukat. Így fordulhatott elő, hogy Irán kénytelen volt az amerikaiakkal közös fényképet készíteni. Abedzadeh, az iráni csapatkapitány a fél bazárt elhozta kollégájának. Tom Dooley - fülig érő szájjal - alig bírta levinni a kispadra a sok szuvenírt.
Mindkét együttes nagy lendülettel kezdte a játékot. Kiegyenlített játék folyt a pályán, főként a mezőnyben pattogott a labda. Az Egyesült Államok csapata sokkal többet birtokolta a bőrt. Irán válogatottja viszont tervszerűen védekezett, és gyors ellentámadásokat vezetett. A 40. percben aztán Irán szerezte meg a vezetést. Zarinseh kapott jó labdát, és szépen ívelt az amerikai kapu jobb oldalába (0-1).
A második félidőben tovább támadtak az amerikaiak. A játékrész végén ismét gólt szerzett Irán, Mahdavikia volt eredményes. Bár az Egyesült Államok McBride fejesével három perc múlva szépített, a hátralévő idő már kevés volt az újabb találathoz. Így Irán 2-1 arányban legyőzte az amerikai válogatottat.
Dzsalal Talebi, az iráni válogatott szövetségi kapitánya (akinek három fia pont az USA-ban tanul) sportszerűen nyilatkozott a találkozó után: „Az Egyesült Államok a mérkőzés java részében uralta a játékot, és technikailag fölénk nőtt” - mondta.
Teheránban és Palesztinában több százezren ünnepelték a diadalt. A mérkőzés idején, az éjfél előtti órákban Ciszjordánia, Gáza és a Golán-fennsík városai, falvai és menekülttáborai teljesen kihaltak voltak, csupán a televízióval rendelkező kávéházakban zajlott az élet. A két helyen ugyanúgy ünnepeltek: éltették Allahot, hogy győzelemre segítette az iszlám ügyét a nemzetek elnyomójával, a „Nagy Sátánnal” szemben.
Washington gratulált Iránnak és Clinton azt hangsúlyozta, csapata egyáltalán nem okozott szégyent játékával, sőt kis szerencsével nyerhetett volna. Remélem, ez a mérkőzés is segíteni fogja a közeledést a két ország viszonyában, hogy ledőljenek a falak - fogalmazott az amerikai elnök.
Szajed Ali Hamenei ajatollah, Irán vallási és politikai vezetője viszont nem kertelt: „Az ellenfél érezhette a vereség keserű ízét, amit mi mértünk rá. Irán minden fronton harcol az elnyomók ellen.”