Vissza a tartalomjegyzékhez

MUNKATÁRSUNKTÓL
Soha nem adják fel

A torna eddigi legizgalmasabb mérkőzése minden bizonnyal a Jugoszlávia-Németország összecsapás volt. Röviddel a vége előtt a plávik 2-0-ra vezettek, amikor a németek, mint oly sokszor, ezúttal is vert helyzetből mentettek pontot. Az igazsághoz persze az is hozzátartozik, hogy a 2-2-es végeredményhez a szerb csapat is kellett, amely a végén teljesen magára engedte ellenfelét. A németek szépítő gólja például öngólból esett, és éppen az a Mihajlovics lőtte, aki Irán ellen győztes gólt rúgott. Így már ő is kétgólos.
Jugoszlávia tehát csalódott. Dragan Sztojkovics, a veterán csapatkapitány azonban ellenfelét dicsérte.
- A sírból hozták vissza a németek az egyik pontot, mi pedig egy történelmi győzelem esélyét szalasztottuk el - Sztojkovics itt egyébként arra utalt, hogy Jugoszlávia világbajnokságon mindössze egyszer, 1962-ben Chilében nyert Németország (akkor még NSZK) ellen.
Nagy volt a vita a jugók első góljáról is. Négyféle gólszerző neve merült fel: Mijatovics, Sztankovics, Köpke-öngól, Jeremies-öngól. A számítógépes animáció a legutóbbi variációt bizonyította be, ám a FIFA - mondván, már úgyis olyan sok az öngól - inkább Mijatovics nevét jegyzi gólszerzőnek. A Real Madrid csatára egyébként nem úszik a boldogságban.
- A németek soha nem adják föl, és mi ezt nem vettük figyelembe - vonta le a tanulságot.
Ezzel a bravúrral persze igazából a német csapat se lehetett teljesen elégedett. A szerbek ugyanis hetven percen át úgy játszottak velük, mint macska az egérrel. Berti Vogts, a német válogatott szövetségi kapitánya szerint ellenfelük legyőzhette volna csapatát, ám hibáztak.
- A jugoszlávok elkezdtek velünk szórakozni, játszogattak, könnyelműsködtek, ahelyett, hogy megpróbálták volna megszerezni a harmadik gólt. Ezt kihasználva tudtuk megmenteni az egyik pontot.