Vissza a tartalomjegyzékhez

MOLNÁR LÁSZLÓ
Ki nevet a vébén

Több mint két hét telt el a világbajnokság kezdete óta. Hogy ki nevet majd a vébé végén még nem tudjuk, de vannak, akik már sírtak. Az évezred utolsó foci-vébéjéről is elmondható, ami minden nagy versenyről általában: vannak nagy vesztesei. Ennek a hétnek két nagy vesztese volt: Marokkó és Spanyolország. Mindkét csapat szépen búcsúzott. Marokkó három gólt varrt be a skótoknak, a spanyolok pedig - a legtöbb találattal eddig a vébén - 6-1 arányban győzték le Bulgária válogatottját. Szívszorító volt látni, hogy a dél-európai csapat játékosai az utolsó gólokat sírva rúgták be. Marokkó kiesését Norvégiának „köszönhette”, mivel az 2-1-re legyőzte a világbajnokságra legesélyesebbnek tartott Brazíliát. Spanyolországot Paraguay búcsúztatta a Nigéria ellen aratott győzelmével.
Nagy meglepetés volt, hogy Románia 2-1 arányban legyőzte a futball-nagyhatalomként számon tartott Angliát, ezért csoportelsőként juthat a következő fordulóba. Egy másik jelentős mérkőzés volt - ha nem is sportszempontból - az Irán és az Amerikai Egyesült Államok közötti küzdelem. Mint ismeretes, a két ország között több mint húsz éve nincs diplomáciai kapcsolat. Sokan a mérkőzésben a két nép megbékélésének lehetőségét látták felvillani. De hogy a békülési szándék nem mindenki részéről egyértelmű, az a meccsről és annak hátteréről szóló írásunkból kiderül. Franciaország a legutóbbi, dánok elleni mérkőzését is megnyerte. Ők lettek az elsők, akik „csont nélkül”, veretlenül jutottak a legjobb tizenhat közé. A házigazdák ezzel bizonyították: igenis esélyesek a világbajnoki cím elnyerésére.
A mai futball egyre keményebb. Ez minden eddiginél jobban látszik ezen a viadalon. Szomorú, hogy azok a csapatok, amelyek nem tudnak technikailag lépést tartani ellenfeleikkel, durva játékkal próbálják ellensúlyozni a másik csapat fölényét. Ezen a héten leginkább az Olaszország-Ausztria meccsen látszott ez a tendencia. Del Piero megszámlálhatatlan rúgást kapott, de több olasz játékos is kék-zöld foltokkal mehetett le a pályáról. A durvaságban Kamerun szuperhatalom. Ahelyett, hogy - amint ígérték - „megették” volna ellenfeleiket, inkább felrúgták, mi több sokszor megtaposták az aktuális riválisaikat. Majd miután kiestek, a kudarcért a magyar játékvezetőt, Vágner Lászlót hibáztatták.
Az azonban mindenképpen örömteli, hogy mi nézők, nem vagyunk vesztesek. Eddig többségében izgalmas és jó találkozókat láthattunk. Most hogy a döntő időpontjához egyre közelebb kerülünk, az izgalmak fokozódnak.