Vissza a tartalomjegyzékhez

MUNKATÁRSUNKTÓL
Vágnert vádolja Kamerun

Amiatti csalódásukban, hogy csapatuk kiesett a franciaországi labdarúgó-világbajnokságon, fiatal kameruni szurkolók randalíroztak kedden Yaoundéban, a nyugat-afrikai ország fővárosában.
A tüntetők barikádokat emeltek a főváros több negyedében, és támadásaik elsősorban az ott lakó európaiak ellen irányultak. Halálosan megfenyegették őket, kövekkel és üvegekkel dobálták meg házaikat, vasrudakkal betörték számos autó szélvédőjét. A rendőrség vízágyúkkal és gumibotokkal lépett fel a rendbontókkal szemben.
Szemtanúk szerint verekedések is voltak, amelyek következtében néhány külföldi és kameruni is könynyebben megsérült. A lázongók hangosbeszélőkön újra meg újra azt követelték, hogy minden fehér távozzon az országból. „Rasszista disznóknak” titulálták a fehéreket - mondta az AFP-nek szerdán telefonon egy Yaoundéban dolgozó francia tanácsadó. Az európai követségek arra kérték állampolgáraikat, hogy házaikat ne hagyják el.
A szurkolók fehérellenes dühét az okozta, hogy úgy vélték, csapatuk Vágner László magyar játékvezető téves ítéletei miatt esett ki csoportjából. Vágner nem adott meg két kameruni gólt - amelyeket vele ellentétben a szurkolók „teljesen szabályosnak” ítéltek -, ezenkívül kiállított két kameruni játékost.
Úgy tűnik, nemcsak a szurkolók, hanem a Kameruni Labdarúgó Szövetség (Fecafoot) sem törődik bele országa (megérdemelt) vereségébe. A szövetség a FIFA elnökéhez és az Afrikai Labdarúgó Szövetség vezetőjéhez szerda este eljuttatott levelében első számú ellenségük, Vágner László példás megbüntetését, valamint anyagi kárpótlást követelt.
Mohamed Iya, a Fecafoot alelnöke a Joseph Blatter FIFA-elnökhöz írt levelében egyebek közt kijelentette: csapata a vitatható, részrehajló és a nagy világeseményhez méltatlan bíráskodás miatt kénytelen befejezni világbajnoki szereplését. „A magyar bíró - Vágner László - szándékosan érvénytelenítette Omam Biyik gólját. Minden kameraállásból felvett videofelvétel ezt mutatja” - hangoztatta a kameruni sportvezető, aki e döntés miatt példás büntetést várna el a FIFA-tól.
Az afrikai ország szövetsége - túl azon, hogy „szuperbírók” kiküldését javasolja a mérkőzésvezetők tevékenységének felülvizsgálatára - bejelentette: anyagi kárpótlást is elvár, amiért a csapatot megfosztották a nyolcaddöntőbe jutástól.
Számos afrikai sportvezető a két keddi mérkőzés után azzal vádolta meg a FIFA játékvezetői testületét, hogy tudatosan akadályozzák a földrész csapatainak eredményes szereplését, előretörését.
Sepp Blatter - még a levél kézhezvétele előtt, s mint a Kamerun-Chile mérkőzést személyesen is megtekintő néző - szerdán Párizsban úgy nyilatkozott, hogy a látottak alapján nem tartja vitathatónak a magyar bíró döntését, amellyel nem adta meg a kameruni gólt, mert azt egy afrikai játékos részéről szabálytalanság előzte meg.
Meg nem adott gól ide vagy oda, tény az, hogy Kamerun az egyik legdurvább csapatként búcsúzott a világbajnokságtól.