Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Mosolydiplomácia

Bill Clinton az első amerikai elnök, aki kínai földre lépett 1989 óta, amikor a Tienanmen téren Peking lemészároltatta a demokráciáért tüntető diákokat. Clinton kilenc napot tölt Kínában, mégsem várható áttörés a két ország kapcsolatában. Sokak szerint a látogatás inkább szimbolikus, mintsem gyakorlati jelentőséggel bír.

Mindkét kormány sokat nyerhet abból, hogy az amerikai-kínai kapcsolatok javulásáról és a szilárd politikai együttműködés alapjainak megteremtéséről küldhet üzenetet a világközönségnek. A Clinton-látogatás sajtótudósításán keresztül Pekingnek lehetősége nyílik arra, hogy megmutassa a világnak - különösen az Egyesült Államoknak -, hogy a kínai társadalom civilizált, modern és haladó, s hogy szó sincs valamely kegyetlen rezsim uralmáról. Ennek első lépéseként a Tienanmen téren Peking hivatalosan fogadja Clintont és delegációját. Ez a hozzáállás igazolni látszik azon állításokat, melyek szerint Clinton tudatosan a kínaiaik kezére játszik. „Kínai szemszögből nézve máris nyertek. Megkapták, amit akartak ettől a látogatástól, lényegében az évekkel ezelőtt történtek szőnyeg alá söprését” - mondta Janet Heininger a washingtoni Amerikai Egyetem Kína-szakértője. „A kínaiakat jobban érdekli a szimbolizmus, mint minket.” Clinton szavát adta, hogy nyomást fog gyakorolni az emberi jogok könai megsértése miatt, és felszólítja Pekinget, hogy kezdeményezzen párbeszédet Tibettel. Csiang Cö-min kínai elnök úgy nyilatkozott, hogy Peking még ebben az évben alá fogja írni a politikai és emberi jogokról szóló ENSZ egyezményt.
Az emberi jogi kérdések és a kereskedelmi egyensúlyhiány több mint egy évtizedre megfagyasztotta az amerikai-kínai kapcsolatokat, de mindkét nemzet polgárai számára valószínűleg a nukleáris fegyverek témája a legnyugtalanítóbb. A hidegháború véget ért, Kína és az Egyesült Államok azonban továbbra is atomrakétákat szegez egymásra. E rakéták leszereléséről létrejövő egyezmény a Clinton-látogatás mérföldkövévé válhat. Clinton arról is szeretné meggyőzni Kínát, hogy álljon el a nukleáris rakéták eladásától.
Az amerikai elnök pekingi látogatásához időzítve Csao Ce-jang, a Kínai Kommunista Párt volt főtitkára felszólította a párt vezetőit: ismerjék el, hibás volt leverni 1989 júniusában a Tienanmen téri tüntetéseket. Csao Ce-jang szerint, ami akkor történt, századunk egyik legsúlyosabb emberi jogok elleni vétsége volt. A vérontás emléke máig akadályozza Kína nemzetközi kapcsolatainak fejlődését. Mint emlékezetes, az egykori kommunista pártfőtitkárt 1989-ben minden vezető posztjáról eltávolították, mert rokonszenvezni látszott a tüntető pekingi diákokkal.