Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Függetlenségi háború a Balkánon


Richard Holbrooke különmegbízott az albán szakadár Koszovói Felszabadítási Hadsereg egyik gerillájával. Belgrád tiltakozott Fotó: MTI

Heves szerb tiltakozást váltott ki Richard Holbrooke amerikai ENSZ-nagykövet találkozója a koszovói felkelők képviselőivel. Miközben Milosevics jugoszláv elnök továbbra sem hajlandó visszavonni a szerb belügyi csapatokat az albánok lakta tartományból, egyre többen csatlakoznak a függetlenségért küzdő fegyveresekhez Koszovóban.
Az Ibrahim Rugova vezette Koszovói Demokratikus Szövetség (LDK) egyik vezetője, Uke Bytyqi csütörtökön felszólította a Koszovóban és szerte a világon élő albánokat, hogy csatlakozzanak a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) nevű szakadár fegyveres szervezethez. Bytyki maga is kész fegyvert ragadni. Úgy véli, valamenynyi koszovói politikai szervezetnek fel kellene függesztenie tevékenységét és az UCK rendelkezésére bocsátania erőforrásait.


A Koszovói Felszabadítási Hadsereg önkéntese fegyverét vizsgálja. Harcra kész Fotó: MTI

Bytyki nem az első, aki hátat fordít a békés ellenállást hirdető Rugovának. A kelet-koszovói Gnjilanéban a múlt héten egyezség született a legjelentősebb pártok között arról, hogy egységfrontba tömörülve kell folytatni a függetlenségért kezdett harcot. Jelentések szerint a kisebb koszovói városokban egyre csökken Rugova és pártja népszerűsége, az albánok egyre nagyobb számban csatlakoznak az UCK-hoz. Megfigyelők szerint az UCK-nak mintegy 12-15 ezer tagja lehet, s a szervezet már ellenőrzése alá vonta Koszovó központi vidékeit, valamint elfoglalta a Pristina és Pec közötti főút egy hosszú szakaszát.
Időközben szerb oldalról felháborodást váltott ki Richard Holbrook kijelölt amerikai ENSZ-nagykövet szerdai találkozása és beszélgetése a Koszovói Felszabadítási Hadsereg két katonájával. Holbrook robbanás előttinek nevezte a jelenlegi koszovói helyzetet. Decane városában a kiégett házak láttán - egyértelműen Boszniára utalva - kijelentette: „Ezek nem tűzharc, hanem a biztonsági erők rombolásának nyomai. Olyan akciók folynak itt, amilyeneket egyszer már láttunk ebben a régióban.” Majd hozzátette: „Az eredeti lakosoknak visza kell jönniük és - kormánytámogatással - újjá kell építeniük otthonaikat.”
A Szerb Radikális Pártot (SRS) vezető Sesselj vajda belgrádi sajtókonferenciáján példa nélkülinek nevezte az eseményt. A belgrádi kormányban miniszterelnök-helyettesi posztot is betöltő Sesselj véleménye szerint ez ismét megmutatja, hogy a balkáni szeparatista mozgalmak mögött az Egyesült Államok áll, és az amerikai adminisztráció képezi ki és támogatja az albán terroristákat. Az SRS vezetője követelte, hogy Belgrád szakítsa meg a kapcsolatokat Washingtonnal.
Továbbra is megoszlanak a vélemények arról, mi lenne az ideális megoldás Koszovó helyzetét illetően. Ibrahim Rugova egy független, semleges Koszovó megteremtése mellett érvel. Klaus Kinkel német külügyminiszterrel folytatott csütörtöki megbeszélése után első lépésként egy nemzetközi protektorátus kialakítását javasolta, és felszólította a nemzetközi közösséget, hogy akadályozza meg a koszovói albánok elleni szerb támadásokat.