Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Netanjahu kétéves mérlege

Palesztin titkosszolgálati vélemények és egyes izraeli politikusok szerint a Ciszjordánia további részeiről való izraeli csapatkivonások tartós elhúzódása bármelyik pillanatban bekövetkezhető robbanás veszélyével jár. Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő ezzel szemben az elmúlt két év alatt jelentősen visszaszorult terrorizmussal igyekszik politikáját igazolni.

Az Al-Ajjam című palesztin újság egy vezető palesztin titkosszolgálati munkatársat idéz, aki szerint egyre csökkennek a Palesztin Hatóság lehetőségei, hogy nyugalomra bírja az erőszakra kész palesztinokat. Marvan Kanafani, Arafat tanácsadója a palesztin rádióban úgy nyilatkozott: „Netanjahu legújabb húzásai a jeruzsálemi kérdésben legfrissebb bizonyítékát nyújtják annak, hogy nem akar békét.” Kanafani beavatkozásra szólította fel az ENSZ-et és az Egyesült Államokat.
Hasonló veszélyre hívta fel a figyelmet az ellenzéki izraeli Munkapárt vezetője, Ehud Barak is. A volt hadsereg-főparancsnok szerint a jelenlegi helyzet az 1973-as jom kippuri háború előtti napokra emlékeztet. Barak úgy véli, ha Netanjahu továbbra is elutasítja az azonnali csapatkivonást előíró amerikai béketervet, Izraelnek vérontásra kell felkészülnie.
Az izraeli miniszterelnök pozíciói azonban erősek odahaza. Netanjahu választási győzelmének második évfordulóján elmondhatja, hogy sikerült legfontosabb ígéretét, a biztonság jelentős mértékű javítását elérnie: a Rabin-Peresz kormány utolsó két évében mintegy 200 áldozatot követeltek a palesztin terrortámadások, míg a jobboldali koalíció idején ez a szám 40-re csökkent.
Eközben az egészségi problémákkal küzdő Jasszer Arafatnak újabb belpolitikai válsággal kell szembenéznie: lemondott a palesztin kormány. Arafat tudomásul vette a bejelentést, és két hetet kért a palesztin törvényhozó tanácstól az új kabinet megalakítására. A törvényhozó tanács hónapok óta követeli a kabinet lemondását, mert több minisztert értek korrupciós vádak.