Vissza a tartalomjegyzékhez

PÁTKAY MIHÁLY
Rajtakapták Szaddámot

„Iraknak sikerült katonai célokra felhasználhatóvá tenni a VX ideggázt” - jelentette ki Richard Butler, az iraki tömegpusztító fegyverek leszerelését ellenőrző ENSZ-bizottság (UNSCOM) vezetője. Az amerikai hadsereg egyik laboratóriuma VX harci gáz nyomait találta szétszerelt és elásott iraki rakéták robbanófejeinek roncsain.

A marylandi laboratóriumban végzett vizsgálatok megerősítették a korábbi elemzések eredményeit, melyek szerint Irak az 1991-es Öböl-háború előtt VX ideggázt töltött rakétáinak robbanófejeibe. Az iraki hadsereg által leszerelt és szétroncsolt robbanófejeken a halálos ideggáz jelentős mennyiségű maradványait találták a laboratórium vegyészei.
Tarik Aziz iraki miniszterelnök-helyettes az ENSZ Biztonsági Tanácsának küldött levelében elismerte, hogy iraki tudósok kísérleteztek VX gázzal és 1,7 tonnányit le is gyártottak, ugyanakkor cáfolta, hogy használható fegyvert sikerült volna belőle előállítaniuk. Bagdad kétségbevonta az amerikai vegyelemzések eredményeit, és újabb vizsgálatokat követel Irak számára elfogadhatóbbnak ítélt színhelyeken: Franciaországban vagy Oroszországban. Mint ismeretes, Oroszország, Kína és Franciaország az utóbbi hónapokban komoly erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy az ENSZ fejezze be Irakban a vizsgálatot, és oldja fel a Teherán elleni szankciókat.
A BT előtt Butler korrektnek minősítette az amerikai vegyelemzéseket, s alaptalannak minősítette a bagdadi tiltakozást. A Biztonsági Tanács 15 tagja zárt ajtók mögött hallgatta meg az UNSCOM vezetőjét, egy nappal az Irak elleni ENSZ-szankciók kéthavonta esedékes felülvizsgálata előtt.