Vissza a tartalomjegyzékhez


NAGYÍTÓ
Dosszié

A romániai közvélemény döbbenten figyeli a leszámolásokat, amelyek a hatalmi és az ellenzéki csoportok, a politikai elit és a „szeku” a társadalom legkülönbözőbb rétegeibe beivódott káderei, a meggazdagodottak és a meggazdagodni vágyók között folynak. A leszámolás fegyvere, amely igen hatékonynak bizonyult ahhoz, hogy elterelje a figyelmet az ország nehéz gazdasági helyzetéről és problémáiról, nem más, mint „a dosszié”.
A sajtóban nemrég nyilvánosságra hozott titkos dokumentumok lavinát indítottak el, amely úgy tűnik, szép lassan kezdi aláaknázni a jelenlegi kormányt. Az eddig nyilvánosságra került adatok alapján az derül ki, hogy - így vagy úgy - a legtöbb politikusnak köze volt a Securitatéhoz. S mint azt már megszokhattuk, a román politikusok után porondra kerültek a magyar kisebbséget képviselő RMDSZ-tagok is. Elsőként Bárányi Ferenc egészségügyi miniszter kényszerült lemondani posztjáról, annak ellenére, hogy a miniszter lemondatásában eltökélt kormányfő álláspontjával sokan nem értenek egyet.
A Szabadság című kolozsvári napilapban Tibori Szabó Zoltán így érvel: „Románia számára elérkezett a tisztázás ideje. Ám távolról sem mindegy, hogy ez hogyan történik. Mert amennyiben ezt a tisztázást nem egy erkölcsileg feddhetetlen testület végzi el, könnyen előfordulhat, hogy csupán újabb manipuláció áldozatai leszünk, s a kóros daganat eltávolítása helyett újabb rákos fene csíráját ültetjük el.
A javasolt testületnek is lenne fejfájásra oka bőven, hiszen a magyarországi, a németországi és a bulgáriai példa egyaránt azt bizonyítja, hogy az iratcsomókat az elmúlt években az érdekeltek gondosan kigyomlálták, kozmetikázták. Hogy semmi ki ne derüljön, ami nekik nem érdekük.”

Heckel Andrea-Tünde