Vissza a tartalomjegyzékhez

CSEREKLYEI MÁRTA
Monica, a csalódott szerelmes

Legújabb epizódjához érkezett a Cipzárgate című amerikai szappanopera-sorozat. Monica Lewinsky új ügyvédjei teljes mentességet kérnek védencük részére, aki ez esetben hajlandó lenne bíróság előtt vallani: az Egyesült Államok elnöke eskü alatt hazudott, amikor azt állította, hogy nem volt vele kapcsolata. Milliók figyelik: vajon kitárja-e a következő részben szívét Monica, az elhagyott kedves?

Több szerepcsere is történt a valószínűleg minden idők leghangosabb és leghosszabb elnöki erkölcsbotrányának ügyében. Monica Lewinsky, mint ismeretes, a Bill Clintont szexuális zaklatásért perelő Paola Jones ügyében tanúként tűnt fel a színen, majd később maga is hasonló vádakkal rukkolt elő. Lewinsky nemrégiben új ügyvédeket fogadott, akik nyomban tárgyalásokat kezdtek a pert folytató független vizsgálóbíróval, Kenneth Starral Monica teljes mentességének ügyében. Monica cserébe hajlandó eskü alatt vallani, hogy Bill Clinton hamis tanúvallomást tett.
Starr szintén szerepváltásra kényszerült: ezúttal saját bőrét kell mentenie, mivel felmerült ellene az a vád, hogy a hivatali titoktartást megszegve jogtalanul szivárogtatott ki információt a riportereknek, ami az állásába kerülhet. Ezért most kétségbeesetten próbál eredményt felmutatni az adófizetők súlyos dollármillióiból finanszírozott perben. Nehezíti helyzetét, hogy a Clinton bűnösségéről szóló elméletét egy 90 perces hangszalagra alapozva építette fel, amelyről mostanra kiderült, hogy meglehetősen hiányos volt - a teljes szalag terjedelme ugyanis 20 órát tesz ki.
Az amatőr titkosügynökként a magnófelvételeket készítő Linda Tripp személye szintén meglehetősen kérdőjeles: elképzelhető ugyanis, hogy csupán egy bestseller megírásához kívánt anyagot gyűjteni. Kiderült, hogy azután kezdte noszogatni Monicát: írjon az elnöknek, küldjön neki hangszalagos üzeneteket és kérjen tőle állást, miután megbeszélést folytatott Lucianne Goldberg könyvkereskedővel egy a Clinton-kormányról írandó botrány-sztoriról. Monicával folytatott telefonbeszélgetéseit egytől egyig gondosan rögzítette: könyvéhez megbízható bizonyítékokra volt szüksége.
Úgy tűnik, az ügy eddigi egyetlen vesztese Monica. Viselkedését több újság is éretlennek, ellentmondásosnak értékeli. Ő a cserbenhagyott szerelmes: az elnökhöz címzett üzenetei megválaszolatlanok maradtak.
Clinton sem aludhat nyugodtan, mivel a szalagok felhasználhatók arra, hogy bizonyítsák: hazudott tanúvallomásában. Egy független újságíró ezzel kapcsolatosan a következőket mondta: „Az nem érdekel, hogy az elnök hazudik arról, hogy naponta hányszor mos fogat, de ha bíróság előtt, eskü alatt hazudik erről, az szerintem rendkívül súlyos eset.” Mit tehet ilyen esetben az ember, ha történetesen Amerika elnöke? Jó szokásához híven, bokros politikai teendőire hivatkozva külföldre - ezúttal Kínába - utazik.