Vissza a tartalomjegyzékhez

MUNKATÁRSUNKTÓL
Interjú Donna E. Shalala amerikai miniszter asszonnyal

A héten Budapesten rendezték meg a IV. Nemzetközi Kriminalisztikai Konferenciát, amelyen többek között az FBI, a Scotland Yard és a Kanadai Királyi Rendőrség szakemberei vettek részt. A tanácskozás fő célja az volt, hogy felhívja a törvényhozók és a szakértők figyelmét a korrupció, a terrorizmus és az erőszak világméretű terjedésére, és a bűnözés elleni globális stratégia kialakításának fontosságára. A rendezvényt Donna E. Shalala, az Amerikai Egyesült Államok egészségügyi és népjóléti minisztere nyitotta meg. A miniszter asszonyt lapunk az ifjúsági bűnözés megelőzésének lehetőségeiről kérdezte.

- Talán sokak számára meglepő, hogy egy bűnözésről szóló konferenciát egészségügyekkel foglalkozó politikus nyit meg. Ön miért foglalkozik ezekkel a kérdésekkel?
- Újdonságnak számít, ha az erőszakról mint közegészségügyi problémáról beszélünk. Az erőszakot eddig mindig büntetőjogi kategóriaként kezeltük. Azáltal, hogy a fogalmat kiterjesztjük a közegészségügy területére, már jelezzük a megelőzési stratégiát is. Én úgy vélem, hogy a legfontosabb megelőzési mód a fiatalok képzése, valamint hogy megerősítsük őket a családdal való kapcsolatukban.
- Említette előadásában, hogy az erőszak a második leggyakoribb halálozási ok a 15- 24 éves amerikai fiatalok között. Hogyan próbálnak ezen változtatni?
- Meggyőződésünk, hogy a jó szó és a türelem már a fejlődés legkorábbi időszakában is szükséges. A gyermekek értelme a születésük pillanatától kezdve fejlődik, ezért nagyon fontos, hogy pozitív értékeket közvetítsünk feléjük a nullától hároméves korig terjedő időszakban. Az iskolai erőszak elszaporodása - ami egyébként tipikus amerikai probléma - is arra hívja fel a figyelmet, hogy minden szempontból többet kell befektetnünk a gyermekeinkbe.
- Milyen szerepet játszhatnak az erőszak megfékezésében a bűnüldöző szervek munkatársai?
- Javasoljuk, hogy közülük is minél többen kapcsolódjanak be lakóhelyükön a közösségi életbe, különösen a bűnügyi szempontból fokozottan kockázatos negyedekben. A megelőzési stratégia különösen fontos része, hogy időben képesek legyünk felismerni a fiatalokban az erőszakra való hajlamot, és segítséget tudjunk nyújtani abban, hogy az agresszió helyett elsajátíthassák a „békekultúrát”. A tapasztalatok szerint így csökkenthető a bűncselekmények száma. A szülők felelőssége megakadályozni, hogy a gyermekeik hozzájussanak az otthon tartott fegyverekhez.
- Az előadásban elhangzott, hogy a drogprobléma egyedül az Egyesült Államokban 100 milliárd dolláros kárt okoz. A kábítószer nem ismer határokat: világszerte 200 millióra teszik a fogyasztók számát. Az amerikai kormányzat hogyan veszi fel a küzdelmet az önpusztító szenvedélyek terjedése ellen?
- Átfogó stratégiára van szükség: nem elég egyedül a fiataloknak üzenni. Ennek a globális egészségügyi problémának a megoldásához az is szükséges, hogy megosszuk tapasztalatainkat Thaiföldtől Peruig azokkal, akik a termelőkkel veszik fel a harcot. A másik cél a kereslet csökkentése. Clinton elnök felhívta a nemzetet, hogy tíz éven belül a felére csökkentsük a kábítószer-fogyasztást. Az ellenkampányban együtt dolgozunk az iskolákkal, vallási vezetőkkel, a helyi közösségek vezetőivel és mindenekelőtt a szülőkkel, hogy mindenfajta káros szenvedélyt okozó anyagot - legyen az alkohol, cigaretta, vagy drog - kiszorítsunk a gyermekeink életéből.
- Köszönjük a beszélgetést.