Vissza a tartalomjegyzékhez

NAGY ERIKA
Tovább tart a bizonytalanság

A külföldi fejlemények továbbra is befolyásolják a hazai értékpapírpiacot. A japán jen érdekében végrehajtott segélyakció sikeresnek bizonyult, habár a szakértők véleménye szerint a valuta erősödése csak átmenetinek tekinthető. A hét vezető ipari ország pénzügyminiszter-helyetteseinek hétvégi ülésén megállapították, hogy a jen gyengélkedése alapvetően a japán bankrendszer válságával és a gyenge belső kereslettel hozható kapcsolatba. Mindenesetre megállapodtak abban, hogy összefognak az ázsiai válság megoldása érdekében.
Oroszországban, miután felfüggesztették az odaígért IMF-hitelek folyósítását, a kormányfő egy Bokros-csomaghoz hasonló, megszorító intézkedéseket tartalmazó programot hozott nyilvánosságra. A bejelentést igen kedvezően fogadta mind a külföld, mind pedig a moszkvai tőzsde.
További hazánkra nézve egyértelműen kedvező esemény, hogy a Moody’s hitelminősítő intézet hétfőn kedvezőbb - A1-es - kategóriába sorolta Magyarország forintban jegyzett államkötvényeit.
A felsoroltak következtében az elmúlt időszak alatt az árfolyamok ingadozása volt jellemző a budapesti tőzsdén. A pénteki emelkedést hétfőn kisebb esés követte, majd kedden ugyanilyen mértékű árfolyam-emelkedés volt megfigyelhető. A hét koronája a csütörtöki nap volt, amikor is a BUX a hónap eleje óta először ismét megközelítette a 8000 pontos mértéket és 7922 ponton zárt.
A BÉT pénteken ünnepelte - háború utáni - újjáalakulásának 8. évfordulóját. Az ünnepi tőzsdetanácsi ülésen részt vett Göncz Árpád köztársasági elnök is, aki méltatta a budapesti börze munkáját, majd személyesen indította el a jubileumi nap kereskedését. Talán az ünnepi hangulatnak volt köszönhető, hogy az egyértelműen negatív külföldi történések ellenére ezen a napon az árfolyamok folyamatosan emelkedtek, a korrekció a következő napra maradt.
Kedvezőtlenül érintette az energiaszektor részvénytársaságait a bejelentés, miszerint április után júniusban is elmarad az energiaárak emelése. Így ezen társaságok kénytelenek több száz milliós bevételkieséssel számolni, melyet többnyire a költségek visszaszorításával próbálnak kompenzálni. Talán ezzel magyarázható a Démász árfolyama, amely ismét 15 ezer forint körül áll. A Mol részvényeit nem „rázta meg” különösebben a hír, árfolyama 5200-ról 5785 forintra emelkedett. A hét sztárjának az OTP-t tekinthetjük, amely 11 ezer 50 forintot elérve felülmúlta eddigi rekordját. A Matáv árfolyama továbbra is stabilnak mondható, 1300 forint körül ingadozik. Jelentős árfolyam-emelkedést produkált viszont a Richter, melynek értéke egy hét alatt 1000 forinttal emelkedett.