Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSZEFOGLALÁS
Bizakodnak a csehek

A cseh lapok a választások során nem titkoltan a gazdasági reform folytatása mellett foglaltak állást. Az új kormány programjának kihirdetéséig költői kérdéseknek bizonyulnak azok, amelyeket a cikkek szerzői feltettek, de az már bizonyos, hogy a cseh valuta a hétvégi parlamenti választások után hétfőn és kedden is erősödött.

Csehországnak igazságosságra, gazdasági növekedésre és olyan jövőbe vetett bizalomra van szüksége, amelyben mindenkinek egyenlő esélyei vannak. És ezt csak a reformok folytatása teremtheti meg, amelyeket három-négy évvel ezelőtt megfojtott a jobboldal politikai játéka és gyávasága - írja az új kormány gazdasági feladataival foglalkozó kommentárjában szerdán a Mladá Fronta Dnes című liberális napilap. Hangsúlyozta: a jövőbeni kormánynak meg kell tudni védenie azoknak a lépéseknek a szükségességét, „amelyek rövid távon fájdalmasak, de hosszú távon gazdagságot eredményeznek”.
A Lidové Noviny című polgári lap szerint az új kormány legfontosabb feladatai: a bankprivatizáció befejezése, a nyugdíjbiztosítási rendszer reformja, a tőkepiac szabályozása és a kiegyensúlyozott költségvetés megtartása. Míg szinte minden párt gazdasági növekedést ígér, a gazdasági szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a politikusok kezében semmilyen eszköz sincsen ennek a célnak az elérésére - idézi a lap egy banki szakértő véleményét. Szerinte az egyetlen dolog, amit a kormány most a gazdasági növekedés beindítása érdekében megtehet - anélkül, hogy kockáztatná a korona tavalyi válságának megismétlődését -, hogy támogatni fogja a külföldi befektetéseket.