Vissza a tartalomjegyzékhez


APRÓPÉNZ
Jövő évi költségvetés

Az ügyvezető kormány elfogadta a jövő évi költségvetés irányelveit. A dokumentumban jövőre 5 százalékos GDP-növekedés szerepel, a központi költségvetés tervezett hiánya a GDP (nemzeti össztermék) 4 százaléka. Az infláció várhatóan 11-12 százalék lesz. (MTI)


Augusztustól emelt nyugdíj

Az Országgyűlés megszavazta a Horn-kabinet által jóváhagyott nyugdíjemelést. Az 500-600 forintos emelést azonban nem szeptemberben, hanem már augusztusban átvehetik az érintettek. Az emelt nyugdíjat januártól visszamenőleg, egy összegben utalják át. (MTI)


Csökkent a munkanélküliség

A munkanélküliségi ráta 8,2 százalékra csökkent májusban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A januárban még 9,4 százalékos ráta átmeneti hullámzás után áprilisban 8,4 százalék volt. Az év első 5 hónapjára számított mutató 8,5 százalék, szemben az első negyedévi 8,7 százalékkal. A májusi adatok szerint az első 5 hónapban a foglalkoztatottak létszáma 3 millió 648 ezer, a munkanélkülieké 340 ezer volt, s az ebből számított magyar munkanélküliségi ráta 2 százalékponttal alacsonyabb, mint az Európai Unió átlaga. (MTI)


Lapterjesztés

A Gazdasági Versenyhivatal engedélyezte, hogy a Magyar Lapterjesztő Rt. irányítást szerezzen a Magyar Posta által eladásra ajánlott hét regionális hírlapterjesztő vállalkozás felett. A döntés alapját az képezte, hogy gazdasági erőfölény a tulajdonosváltással nem jön létre, illetve nem erősödik meg, vagyis a versenytörvény alapján a Gazdasági Versenyhivatal nem tagadhatja meg az összefonódás engedélyezését - tartalmazza a közlemény. (MTI)


Sínen az IMF-hitel

Indonézia és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) csütörtökön Dzsakartában aláírta a megállapodást a hitelezés felújításáról. Az új makrogazdasági sarokszámokat rögzítő megállapodásban az indonéz kormány a GDP 10 százalékos csökkenését irányozta elő az áprilissal kezdődött és 1999 márciusával záruló pénzügyi évre. Emellett 80 százalékos inflációval és 10 ezer rúpia/dollár árfolyammal számol. (MTI)


VW Bora

A Volkswagen Lupo kiskocsija mellett még az idén piacra dob egy középkategóriába tartozó modellt is. A Volkswagen Bora autókat előreláthatólag ősztől kezdik kiszállítani a német autókereskedőknek - jelentette be csütörtökön a német autógyár. A VW Bora, amelyet egyelőre 90 és 150 lóerős V5-ös kisfogyasztású motorokkal kínálnak, a Golf és a Passat modellek között helyezkedik el. (MTI)