Vissza a tartalomjegyzékhez

SZABÓ IBOLYA ANNA
Szuperszilveszter

Alig több mint 500 nap, és beköszönt az új évezred, az ismert emberi civilizáció hetedik, a keresztény időszámítás harmadik évezrede. Az egész világon felfokozott várakozással tekintenek az új időszak elébe. Sorozatunk előző része visszatekintve azt kutatta, mi adott különleges jelentőséget az elmúlt ezredfordulóknak. Összeállításunk ezúttal arra keresi a választ: miként készül a világ 1999 szilveszterének megünneplésére? A terveket tekintve úgy tűnik, az üzleti érzék és vallásos elmélyülés szándéka egyaránt nagy szerepet kap a rendíthetetlen optimizmussal előkészített ünnepségekben.


A csendes-óceáni szigetek az újévi napfelkeltére, Sidney pedig a 2000. évi olimpiára készül Fotó: MTI

Ha ön szeretne azon szerencsések között lenni, akik a Földön elsőként köszönthetik az új évezred hajnalát, akkor itt az ideje komolyan elgondolkodnia azon, hogyan jut majd el a világ másik felére: a csendes-óceáni szigetvilágban fekvő Tonga sziget luxushotelei már szinte teljesen tele vannak, de aki siet, még találhat magának szállást. Tonga - amely 13 órával jár a greenwich-i idő előtt - lesz az első ország, ahol beköszönt a kétezredik év. Ennek megfelelően már komoly előkészületek folynak a méltó ünneplésre, hiszen a világ szeme - legalábbis az egyik - biztosan Tongán lesz. Hogy a másik merre néz majd? Nos, ez még kérdés. Nem mindenki ért ugyanis egyet abban, hogy az elsőség Tongát illeti. A csendes-óceáni szigetek között komoly verseny folyik azt illetően, hogy ki fogja elsőként meglátni a 2000. január elsején felkelő napot. Míg Ausztrália a millenniumi olimpiai játékok rendezésével vitathatatlanul a középpontban lesz, Óceánia többi része keményen küzd a néhány órás előny megszerzéséért.

Versenyben az időért

Az új év - mint máskor is - a 180. hosszúsági fokon kezdődik, a Csendes-óceán közepén. De vajon melyik pontján? Új-Zéland szerint a Catham-szigeteken, bár több mikro-állam más véleményen van. Kiribati, a néhány tucat szigetből álló, 75 ezer lakosú állam átmeneti lépéselőnyre tett szert azzal, hogy egyik szigetét elnevezte „Millennium-szigetnek”. A Fidzsi-szigetek a területükön áthaladó 180. hosszúsági fokot egy fal építésével kívánják láthatóvá tenni. Mindannyiukat lekörözheti azonban Tonga, a világ egyik legrégibb monarchiája. A mintegy százezer lakosú kis állam behozhatatlan előnyhöz juthat, ha valóra váltja a leleményes ötletet: bevezeti a téli időszámítást, és időmérőit 1999-ben egy órával előbbre állítja.
Egyes helyeken a vidám versengés már-már harccá keseredik: Új-Zélandon két tévétársaság vitatkozik azon, kinek van joga egy bizonyos helyen a kamerák felállítására. Az Első Napkelte élő közvetítéséért folyó harcban stratégiai lépés lesz, ha a helyi lakosok beváltják fenyegetésüket, és megépítik a három méter magas kerítést a legelőnyösebb kilátást nyújtó terület köré, hogy illetéktelen - értsd: a másik tévétársaság - be ne hatolhasson.
A versengésnek természetesen igen komoly tétje van. Bizonyos, hogy turisták tömegei fogják felkeresni az óceániai szigetvilágot, hogy a kiválasztottak között legyenek, és másokat megelőzve üdvözölhessék az új évezredet. A telhetetlenek akár többször is részesülhetnek a különleges élményből, és a felkelő Napot követve utazhatnak Keletről Nyugatra - ameddig bírják türelemmel, vagy ameddig a szárazföld tart. Az egyes szigeteken számos kamera áll majd készenlétben, hogy a kevésbé szerencsések műholdas adásokon élvezhessék a látványt - hacsak egy kósza eső meg nem zavarja az élményt.

Légy kedves a Földhöz

Akár elsőként, akár másodikként, a Fidzsi-szigetek mindenképpen kiveszik részüket az ünneplésből. Előnyös elhelyezkedésüket kihasználva mindent megtesznek, hogy magukra vonják a világ figyelmét. Hatnapos fesztivált szentelnek „a Föld bolygó, a Föld kultúrái és a természeti környezet” ünneplésének. A fesztivál az ősi és modern vonások ötvözését ígéri, minden emberi kommunikációs eszközzel, a dobtól az ISDN rendszerig. Több mint harminc ország művészei szórakoztatják majd a nagyérdeműt, aki valószínűleg minden pénzt megad azért, hogy az ősi és modern zene és tánc egyvelegét élvezhesse. Az „Alkonyattól pirkadatig”elnevezésű újévi koncertet, amely aligha hasonlít majd a bécsi operaház előadásaira, az egész világon élőben fogják közvetíteni. Alkonyatkor fáklyák és pásztortüzek gyúlnak, és fényláncot alkotnak a dátumválasztó vonal mentén a Fidzsi-szigeteken keresztül egészen a koncert helyszínéig. Egyes elképzelések szerint a megvilágított dátumválasztó az űrből is látható lesz. Hogy pontosan kinek a számára, arról még nincsenek hírek. A hajnalig zengő világzenét csak a gyerekek millenniumi üzenetei szakítják meg, és az éjféli visszaszámlálás. A fidzsi bennszülöttek az „Új tűz” szertartással áldoznak az új évezrednek: az összes lakott sziget hegytetőin örömtüzet készülnek gyújtani. A Fidzsi-szigetek fesztiváljának legfőbb célja, hogy megadja az alaphangot egyetlen, az egész világot átfogó újévi fogadalomhoz: legyünk kedvesek a Föld bolygóhoz, és tiszteljük egymást.
Az új korszakhoz új törvények is dukálnak. Legalábbis ami a házasodást illeti. Rick Barker új-zélandi politikus törvénymódosítási javaslatot kíván benyújtani annak érdekében, hogy minél előbb meg lehessen tartani a 21. század első esküvőit. A jelenlegi törvények a házasodást csak reggel 10 és este 6 óra között engedik meg. Ha Barker terve sikerrel jár, a házasulandók választhatnak: az új évszázad-évezred beköszöntése előtt, alatt vagy után kívánják-e kimondani a boldogító igent. Az esketést végző lelkészek körében egyelőre nem osztatlan a lelkesedés, de Barker nem lát hibát a tervben: ha az illetékes lelkész és a jegyesek egyetértenek, miért éppen egy elavult törvény legyen az akadály? A násznépet még senki nem kérdezte meg…

Az Antarktisztól az Északi-sarkig

Ha életkora 18 és 25 év között van, fizikai állapota jó, és lelkes környezetvédő, vagy legalábbis humanitárius tevékenységet folytat, akkor talán éppen Ön a megfelelő ember! Hogy mire? Benevezhet például egy kilenc hónapos túrára az Északi-sarktól az Antarktiszig. Jelenleg tizenkét ország jelöltjei versenyeznek a részvételi lehetőségért Új-Mexikóban. A túra 1999 márciusában kezdődik az Északi-sarkon. Az erőnlétre valóban szükség lesz, hiszen minden résztvevőnek egy telekommunikációs eszközökkel és kempingfelszerelésekkel megrakott szánt kell magával vontatnia az úton. A csapat ötven napig tartó gyaloglás és síelés után érkezik Kanadába, ahol útjaik háromfelé válnak. Az egyik csoport az amerikai földrészen, a másik Európán és Afrikán, a harmadik az orosz Távol-Keleten, majd Kelet-Ázsián és Ausztrálián keresztül jut el Chilébe, ahonnan közös expedícióban közelítik meg a Déli-sarkot. Reményeik szerint még az új év beköszönte előtt meg is érkeznek.

Woodstock 2000

Az Egyesült Államok is kiveszi részét az ünneplésből: az előzetes ígéretek szerint a világon valaha tartott legnagyobb rockfesztivált rendezik meg Kaliforniában 1999. december 30. és 2000. január 1. között. A Woodstock szellemében rendezendő eseményre 2,5 millió vendéget várnak, míg további két milliárd ember televízión követheti az eseményeket. A grandiózus ünnepségsorozat helyszínét már napokkal korábban megnyitják a jeggyel rendelkezők előtt, hogy mindenki idejében elfoglalhassa helyét. A többnapos non-stop eszem-iszom mellett szintén non-stop szórakoztató programok és négy karnevál szerepel a programban. A teljes kényelem kedvéért a jegytulajdonosokat ingyen étel is megilleti. Azt még nem lehet tudni, mindez pontosan mennyibe kerülhet, de a lefoglalt jegyek mintegy felét európai és ausztrál vendégek rendelték meg. A „szilveszter esti csúcs” grandiózusnak ígérkezik: a 250 fős zenekar és 200 fős kórus nyitó műsora után egy később kiválasztandó ismert személyiség beszél majd a „világbékéről és harmóniáról”, míg az óév utolsó másodperceit kétezer fegyver díszlövése jelzi. Az ilyenkor szokásos tűzijáték után a világ nemzeteinek himnuszai hangzanak fel, jelezve az egységet és egyenlőséget az új kor hajnalán…
Hasonlóan nagyszabású eseményeknek ad helyet az óévbúcsúztatás hagyományos New York-i helyszíne, a Times Square is. A Manhattan szívében fekvő téren egy „normális” szilveszter éjszakán is legalább 500 ezer ember gyűlik össze. Ezúttal a „Globális Ünnepség A Világ Keresztútjánál” alkalmából fog ideáramlani a tömeg, akiket hét hatalmas képernyő szórakoztat majd. Az amúgy is tévékedvelő amerikaiak ez alkalommal is a vetítővásznak segítségével követhetik, ahogyan az egyes időzónákban beköszönt az új évezred: Jeruzsálemtől Srí Lankán és Rio de Janeirón át Izlandig ünneplő emberek és kultúrák képei fognak megjelenni a képernyőkön, legalább ezekben az órákban megteremtve a világ egységének illúzióját. Néhányan persze most is biztosan kimaradnak majd, mivel a New York-i rendőrség már bejelentette, hogy az általában engedélyezett 500 ezernél több embert ezúttal sem fog beengedni a térre - szigorúan biztonsági okokból.

Cél: az örökkévalóság

Az új millennium közeledtével az egész világ lázban ég, hogy tartós nyomot hagyjon maga után a jövő nemzedékeknek. Sok helyen nem is egyszerűen néhány nemzedékre, de egy egész évezredre tekintenek előre. Az amerikai Arkansas államban időkapszulák őrzik majd a huszadik századi élet egy darabkáját: a használati tárgyakat, fotókat, hangfelvételeket és sok egyebet tartalmazó hengerekbe argongázt töltenek, majd 2000. július 4-én, az amerikai Függetlenség Napján ünnepélyes keretek között eltemetik őket. A legkisebb kapható henger körülbelül 30x60 cm méretű, és 360 dollárba kerül - ennyiért üzenhetünk kései utódainknak. Eddig 230 darabot rendeltek meg, legtöbbet Kaliforniából, New Yorkból és Texasból.
Amerika gondolt a rövidebb és a hosszabb távú örökkévalóságra is: a hengerek számára épül egy „Centenniális Kamra”, amelyet rövid száz év elteltével nyitnak meg leszármazottaink, és egy „Millenniális Kamra”, amelyet csak ezer év múlva bontanak fel - ha ugyan tudják majd, milyen kötelességet örököltek 20. századi elődeiktől. A személyiségi jogok megsértése miatt sem kell senkinek aggódnia, az üzenetek teljes biztonságban várhatják a felfedést: a kamrákat vastag üveg-, műanyag-, beton- és acélfalak választják el egymástól, és az első kamrához vezető folyosót a teljes biztonság kedvéért még homokkal is megtöltik. A gondosan kiválasztott helyszín földrengésmentes terület, magasan a tengerszint felett, enyhe éghajlattal, távol mindenféle katonai célponttól, az Egyesült Államok központi részén. Ennyi biztonsági intézkedés ismeretében már igazán csak egyetlen dolog okozhat aggodalmat: vajon boldog leszármazottaink meglelik-e örökségüket?

Áll a bál

Az ezredvég minden bizonnyal legelegánsabb bálját Egyiptomban, a Kairó melletti Kheopsz piramisnál rendezik. A négyezerötszáz éves nagy piramis nem látott még olyan nagyszabású ünnepséget, mint amilyet a hetvenes években alapított amerikai Millennium Társaság ígér a legelegánsabb közönségnek. A társaság tagjai New Yorkból érkeznek a Queen Elizabeth luxushajón december 31-én, hogy a piramis pazar fényeiben áttáncolják magukat a következő évezredbe. Az igazán elszántak a piramis középpontjában lévő királyi sírkamrában koccintanak az újesztendőre. A bál nemcsak a nagy piramisnál fog állni, hanem már előtte megkezdődik Kairó belvárosában, ahol a várható vendégsereg fogadására időben felkészülnek. Az egész belvárost átalakítják annak érdekében, hogy több hely jusson a turistáknak a gyalogos közlekedésre és megkönnyítsék az autós forgalmat is.
A tervek szerint a kairói Szilveszterestéhez hasonló ünnepségek folynak majd mind a 23 időzóna szimbolikus helyszínein, például a kínai nagy falnál, ahol már ketyeg a visszaszámláló óra, Indiában a Taj Mahalnál vagy Görögországban az Akropolisznál.

Kezdet és vég

A közelgő ezredforduló előkészületeiből természetesen a Szentföld is kiveszi részét. Az 1999 decemberével kezdődő 16 hónapos időszakban mintegy három millió vendéget várnak Izraelbe és Palesztínába az ezredbúcsúztató eseményekre. A jeruzsálemi Templom-heggyel szemközt fekvő Olajfák hegyén már elkezdett gyülekezni a Messiás érkezésére várakozó nemzetközi zarándoksereg, akik közül többen - ahogy az elmúlt évek tapasztalatai mutatják - a nevezetes dátum közeledtével önmagukban vélik felfedezni a megváltót. Az izraeli hatóságok már felkészültek a vallási megszállottak feltűnésére és szakszerű ellátására.
Egy lelkes csoport a „három királyok” útját ismétli meg Betlehembe. A hat hónapos lovaglás és tevegelés közben meg-megállnak az útjukba eső városokban, hogy részt vegyenek a helyi ünnepségeken, és kinyújtóztassák nyeregben meggémberedett tagjaikat. A zarándoklat csúcsa a betlehemi megérkezés lesz, ahol tízezer fős ünnepséget rendeznek Krisztus születésének tiszteletére.
Konzervatív keresztények egy csoportja prófétai ihlettel választott helyszínt az új évezred köszöntéséhez: Tel Avivtól északra, az ősi csatatér helyén gyűlnek össze a nagyszabású „Megiddo 2000” partira. Ők nyilván nem a gondtalan ünneplésre készülnek, hiszen Armageddont - a bibliai utalások alapján - a történelem végét jelentő apokaliptikus eseményekkel azonosítják.

Tűz a víz alól

Ünneplés dolgában Európa sem marad el a többi kontinenstől. Több város az „Európa kultúrvárosai 2000” program keretében hangolja össze rendezvényeit, többek között Prága, Avignon, Rejkjavik és Krakkó. Párizs hatalmas, a legmodernebb technikát tükröző óriáskereket állít fel, és „szenzációs” partit ígér a franciáknak 1999 végére.
Az írországi Dublinban már elindították azt a digitális búvárórát, amely jelen pillanatban még a Littey folyó sötét vizében rejtőzik, de 2000. január elsején nulla óra nulla perc nulla másodperckor impozáns tűzijátékban tör ki a víz alól. Ugyancsak a írek indítják útnak a Jeanie 2000 nevű hajót, amely történelmi utat tesz meg: az 1847-ben Quebecben épített ír emigránshajó nyomán 2000-ben Amerikába indul.
A vendégszerető izlandiak Millenniumi Intézete már jelezte a kormánynak, hogy 2000 nyarán Thingvellisben szívesen vendégül látnák a világ politikai és szellemi vezetőit.
A napfényes Itália sem szűkölködik majd vendégekben: 1999 végére 13 millió turistát és zarándokot várnak Rómába. A Vatikánban már tanulmányozzák II. János Pál pápa esetleges iraki útjának lehetőségét, amelyen az egyházfő Ur-Káldeát, Ábrahám szülőfaluját keresné fel. Még bizonytalan a sorsa a monoteista világvallások képviselői számára a Sínai-hegyre tervezett csúcstalálkozójának, de az már biztos, hogy a pápa az új évezredet Mária védelmébe ajánlja. Krisztus szülőanyjának egyébként külön kongresszust szentelnek 2000-ben Rómában. Nem esnek ki a figyelem köréből a gyermekek, betegek, sportolók, katonák, rendőrök, bebörtönzöttek, de még az újságírók sem: többek között nekik is szentelnek majd egy-egy jubileumi napot a szentévben.

Gulliver Londonban

Londonban hatalmas, 151 méter átmérőjű kereket helyeznek el a Temze fölött, éppen szemben a parlamenttel. A folyóparttal párhuzamosan álló építmény 30 mérföldes - majdnem ötven kilométeres - panorámát nyújt majd azoknak, akiket a tériszony nem tart vissza a megmászásától. A legnagyobb érdeklődésre azonban valószínűleg a már eddig is nagy vihart kavart millenniumi „Dome” tarthat számot a brit fővárosban. Ennek a tágas, belül Disneyland-stílusú csarnoknak a megépítése 1,25 milliárd fontot emészt fel, 50 méter magas teteje alatt nyolc hektárnyi területet foglal majd magába. A cirkuszi sátor külsejű épületben a legérdekesebb látnivaló egy meztelen, 45 méter hosszú üreges emberi figura lesz. Egy ötemeletnyi magas, iskolaépület méretű pelenkás gyermek mászó alakja lesz a közelében. A két figura neméről még nem sikerült dönteni, annak ellenére, hogy az ezredfordulóra sokan stílusosnak találnák a „Madonna gyermekkel” párosítást. Megjelenésük és funkciójuk azonban csak erős fenntartásokkal nevezhető vallásosnak, hiszen a felnőtt alak belsejében az emberi test anatómiai és fiziológiai bemutatására kerül sor, interaktív formában. A felvilágosító túra végén a jobb sarkon keresztül lehet távozni. Aki szellemi élményre vágyik, annak pedig rendelkezésére áll majd a „szellemi zóna”, ahol egy üvegpiramist építenek az elmélkedők számára.