Vissza a tartalomjegyzékhez

LOCSMÁNDI ANDREA, PATAKI ILDIKÓ
Maffiásodott világ

Csak azt ne kérdezd, hogy az első millió honnan származik, a többivel már el tudok számolni - bizonyára sokaknak ismerősen cseng Henry Ford elhíresült mondása, melyet némelyek a „fehérgalléros” maffiózók szlogenjének is neveznek. Oroszországban úgy tűnik ennél tovább mentek a bűnözök. Félő ugyanis, hogy a politikai hatalmat - ha minden így megy tovább - a bűnözők hatalma váltja fel. Ma már ez utóbbiak jelentik egyes területeken a rendet és biztonságot.

Aki megismerte a szervezett bűnözést Amerikában vagy Olaszországban, annak mára egy új bűnözői hatalommal kell szembenéznie. Az egykor óriás szovjet nagyhatalom szétesése a bűnözés újabb hullámaival „lepte meg” Európát, sőt az egész világot. A gazdasági élet globalizálódik, csakúgy, mint a szervezett alvilág. Köztudott, hogy 1993-ban az olasz, a kolumbiai, az amerikai szervezett bűnözés, a japán jakuzák és a kínai triádok felosztották egymás között a világpiacot. Megalakították a világ első maffiaállamát Aruba szigetén. Meghatározták egymás között, hogy mely szervezetek uralják a kábítószer-kereskedelmet, melyek foglalkozhatnak fegyverkereskedelemmel, illetve kié a szerencsejáték-ipar. Az orosz „testvérek” felvételéről 1994-ben döntöttek a franciaországi Lyonban. Azóta az orosz maffia világméretű.
Mára már a totális korrupció átjárta a hatalmi, az igazgatási és a rendőri apparátus valamennyi szintjét Oroszországban - állította Jakov Gilinszkij, az Orosz Tudományos Akadémia egyik igazgatója az Országos Kriminalisztikai és Kriminológiai Intézet konferenciáján. Egy egyesült államokbeli tanulmány szerint ugyanis az orosz bankok 95 százaléka bűnözőszervezetek kezében, illetve felügyelete alatt van, s a gazdasági szféra több mint felét a maffia ellenőrzi. Gilinszkij szerint az előző szám „csak” 40-60 százalék. Az orosz bűnözés jellemzője - a nyugat-európaitól eltérően -, hogy a bukott politikai rendszer reprezentánsai foglalták el a gazdasági pozíciókat, miközben maguk keresték a kapcsolatot a szervezett alvilággal. Gilinszkij azt is állítja, hogy több mint háromezer bűnszövetkezet mintegy 15 ezer aktív taggal működik Oroszországban. Ez a sajátos polipszerű szervezet különböző társadalmi egyesületek, alapítványok mögül befolyásolja az államhatalmat: lobbyznak, beszivárogtatják képviselőiket a hatalmi apparátusba. Jakov Gilinszkij szerint Oroszországban nincsen „tiszta” tőke; az orosz tőke vagy „szürke” vagy „fekete”. Mint mondta: a vállalatok száz százalékát érinti a védelmi pénzekkel való zsarolás, ez alól csak a fegyvergyárak jelentenek kivételt.
A hazai helyzettel kapcsolatban Lengyel László politológus, a Pénzügykutató Rt. elnök-vezérigazgatója kifejtette, hogy az Oroszországban működő tisztázatlan eredetű tőke kiáramlása érzékenyen érintheti egész Európát, közte hazánkat is. Oroszországban nagy tőke mozdult meg, egy olyan üzleti magatartással párosulva, ami a feketevállalkozáshoz szoktatja a szabályozott üzleti szférát is. Az amerikai és olasz szervezett bűnözést úgy-ahogy helyre tette a világ, de itt egy erős nemzetgazdasági háttérrel rendelkező új orosz hálózat bukkant fel. Ennek a „harcos új fiúnak” a fellépése felkészületlenül érte a nemzetközi piacot. Egyszer csak azt vették észre a New York-i tőzsdén vagy Zürich legelegánsabb villanegyedeiben, hogy egyre többen beszélnek oroszul. A tőzsde a legalkalmasabb arra, hogy „fehérre” mossa az illegális tőkét.
Lengyel a Hetek kérdésére válaszolva úgy vélekedett: a mai globális pénzügyi viszonyok között nem lehet tudni, hogy milyen forrásból ered az a pénz, amellyel felvásárolhatják akár a vezető, nem állami kézben lévő nagyvállalatokat is. Hazánk nem rendelkezik olyan gazdasági vagy politikai súllyal, amely miatt érdemes lenne itt az orosz szervezett bűnözésnek nagy erőkkel megjelennie. Bár nem zárható ki ennek veszélye sem.
A magyar rendőrség egy évvel ezelőtt kezdte felgöngyölíteni azokat a bűnszövetkezeteket, amelyek leginkább uralják a magyarországi szervezett bűnözést - mondta el lapunknak Ignácz István, az Országos Rendőr-főkapitányság bűnügyi főigazgatója, aki kifejtette: a szervezett bűncselekmények elkövetőinek csupán 4 százaléka külföldi, de az orosz maffiával való kapcsolódási pontok nem kizárhatók. Magyarországon leginkább a megbízásos tevékenységben érhető tetten az orosz maffia. Fő területük az illegális autó- és kábítószer-kereskedelem, illetve előfordulnak úgynevezett végrehajtókként, azaz bérgyilkosokként. Hazánkra az európai integrációt követően a védőbástya szerepe hárul, nekünk kell majd megfékezni a nyugat felé törő keleti maffiákat - mondta Ignácz.