Vissza a tartalomjegyzékhez

MUNKATÁRSUNKTÓL
Gyilkos üzlet

Tizenkétmillió forint értékű, védett madarakból álló szállítmányt csíptek meg a rédicsi határőrök vasárnap, a lenti bíróság pedig már szerdán ítéletet hozott az olasz csempész ügyében. Az orvvadász-zsákmány utolsó útja Itáliába vezetett volna. A tiltott madárátléptetés célja ezúttal is a talján ínyencek étvágyának kielégítése volt. Az ügy egy olyan nagyságrendű üzleti vállalkozás része, amelybe állítólag a maffiának is megérte pénzt fektetni. A csempészt másfél év - felfüggesztett - börtönre és 6,5 millió forint kártérítésre ítélte a példás gyorsasággal eljáró bíróság.

Pontosan 1201 fagyasztott madártetem feküdt a csempész csomagtartójában, nagyrészt sárszalonkák és mezei pacsirták - nyilatkozta lapunknak Szentirmay Mária, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának munkatársa. Az eset sajnos nem egyedi, a múlt évben illegálisan lelőtt védett madarak eszmei értéke elérte a 180 millió forintot - tudtuk meg Szabó Balázstól, a Madártani és Természetvédelmi Egyesület titkárától. Legtöbbször olasz bérvadászok pusztítják a magyar nemzeti vagyont, szintén olasz felvásárlók megbízásából. A dél-itáliai húsboltok kirakatában nem ritka látvány a különlegességnek számító énekesrigó, réti pityer, mezei pacsirta, vagy más védett faj. Az állatok legtöbbször a kiváló vadászterületekkel - és Európában egyedülálló vadállománnyal - rendelkező Magyarországról származnak. Nem nehéz elképzelni, hány darabot kell elpusztítani a verébméretű kismadarakból, hogy egy kiadós pacsirtanyelv-pástétom kerülhessen a keresztapa asztalára. A felháborító „üzletnek” természetesen magyar résztvevői is vannak: egyes vadásztársaságok a törvényi tiltás ellenére prospektusaikban kínálják a védett fajok vadászatát. Magatartásuk hátterében ezúttal is anyagi okok húzódnak: a társaságokat két évvel ezelőtt újjászervezték és a kiürült kasszákat valahogy fel kell tölteni. A most elítélt csempész egy gyöngyösi vadásztársaság területéről származó madarakat próbált átjuttatni a határon. Az alkotmány értelmében egyébként az erdő és a mező vadja az állam tulajdonát képezi, még akkor is, ha a lakóhelyéül szolgáló terület esetleg magánkézben van. A védett madarak eszmei értéke nagyon magas: egy mezei pacsirta vagy egy vadgerle tízezer forintot ér, a fokozottan védett vörös nyakú lúd darabja kétszázezer forint. Nyilvánvaló, hogy feketepiaci áruk sem bontottcsirke-színvonalon mozog.
Hazánk egyébként 1985-ben csatlakozott az úgynevezett washingtoni egyezményhez, amely tiltja a veszélyeztetett fajok irtását, kereskedelmét. Természetvédelmi szempontból fokozottan védett, védett, illetve nem védett állatok kategóriáiról beszélhetünk. A védett állatot elpusztító orvvadász szabálysértést, a fokozottan védett élőlényt bántalmazó tettes bűncselekményt követ el. A törvény az említett fajok Magyarországon történő átszállítását is tiltja.


Magyarországon az elmúlt két év során mintegy 8000 mezei pacsirta, 2500 vadgerle, 1500 fenyőrigó, 500 fürj és 600 egyéb védett madár vált orvvadászok prédájává, legalábbis ami a felderített eseteket illeti. Mellettük a hüllőktől kezdve a halakon át a ragadozókig terjed az emberi gátlástalanságnak áldozatul eső állatok listája. Az illegális világpiaci élőállat-kereskedelem évi forgalma eléri az ötmilliárd dollárt, és ebben a kategóriában is a madarak állnak az első helyen. A legnagyobb felvásárlók Japán, az Egyesült Államok és Nyugat-Európa.