Vissza a tartalomjegyzékhez

MUNKATÁRSUNKTÓL
Bonyodalmas felmérés

A felmérések szerint Magyarországon az emberek leginkább nagyvárosokba akarnak költözni - elsősorban a jobb egzisztenciális lehetőségek miatt -, de kisvárosban szeretnének élni - mondta el lapunk kérdésére Kiss József, a Jelenkutató Intézet vezetője egy Pakson végzett, nagy vihart kavart közvélemény-kutatás kapcsán.

Az atomvárosban a két választási forduló között jártak a kérdezőbiztosok, nem kis bonyodalmat okozva a helyi politikai közéletben. A kérdéssor ugyanis mind a helyi pártviszonyokra és képviselői szimpátiákra, mind a Paksi Atomerőmű Rt. városban beltöltött szerepére rákérdezett. Kérésre a rendőrök igazoltatták a kérdezőbiztosokat. Kiss József, a kutatást végző intézet vezetője cáfolta, hogy bármilyen politikai párt megrendelésére készítették volna a tanulmányukat. Mint hangsúlyozta: az ország több pontján készítettek hasonló tematikájú felmérést.
Kiderült: más városokhoz viszonyítva Pakson nagyobb a helyi politika iránti érdeklődés, bár a pártoknak nincs erre akkora befolyásuk, mint más hasonló város - például Százhalombatta vagy Tiszaújváros - esetében. Ezt bizonyítja, hogy egy független szerveződés, a Paks Városért Mozgalom tudta adni a polgármestert, aki - a felmérés szerint - jelenleg is nagy támogatottsággal rendelkezik a Duna-parti városban. Ami érdekes - mondta az igazgató -, hogy bár az atomerőmű miatt sok „csúcs” műszaki értelmiségi él a városban, az ő politikai aktivitásuk csekély. Az országos politikai tényezők tekintetében a köztársasági elnök iránt legnagyobb a bizalom, míg a pártok bizalmi indexe a legalacsonyabb.
A paksiak döntő többsége - 85 százalékuk - szerint az atomenergia a legmegbízhatóbb energiaforrás. Sajátosság, hogy a megkérdezettek 47 százaléka alábecsülte a PA Rt. magyar villamosenergia-ellátásban betöltött szerepét. Míg Kalocsán a megkérdezettek mindössze 10 százaléka tartotta úgy, hogy az erőmű „egyáltalán nem veszélyes a környezetre”, addig Pakson ez az arány 57 százalék. Az atomváros kétharmada szerint ha új erőművet kellene létesíteni, annak atomerőműnek kellene lennie.