Vissza a tartalomjegyzékhez

SZAKONYI DÁVID
Amerikából jöttek

Két örökbe fogadott gyereket hozott vissza az Egyesült Államokból Magyarországra két amerikai házaspár. Indoklásuk szerint a gyerekek valótlan dolgokat állítottak gyámjaikról az iskolában, amiből a házaspároknak később problémájuk lett. Az eleddig példátlan esetben az örökbefogadók kénytelenek a bírósághoz fordulni, mivel a gyerekek eseti gondnoka nem egyezett bele az örökbefogadási szerződés felbontásába.

Két fiúnak kerestek szülőket, olyanoknak akik addig is nevelőszülőknél éltek. A tíz és tizenegy éves gyerekek külföldre adását gondos ellenőrzés előzte meg: a felmérések alapján az amerikai szülők alkalmasnak bizonyultak a gyerekek fogadására. Megtörtént az örökbefogadás, két év után azonban fogták a fiúkat s visszahozták őket Magyarországra. Mint kiderült: a srácok azt mondták az iskolájukban, hogy új otthonukban verik őket. Az USA-ban ezért eljárást indítottak a szülők ellen. Emellett a fiúk ellopták az édesgyermekek játékait, és a család tulajdonait, például ékszereket. Nagy Magdolna, a Heves Megyei Önkormányzat területi gyermekvédelmi szakszolgálatának igazgatója a Heteknek elmondta: mivel az USA-ban nem bontják fel az örökbefogadási határozatot, az örökbefogadók Magyarországon szeretnék ezt megtenni, mert így az ellenük folyó eljárás is megszűnne. A gyermekek mellé kijelölt eseti gondnok viszont nem kérte ezt, így a bíróságnak kell döntenie az ügyben.
Nagy Magdolna szerint a örökbefogadók toleránsabbak is lehettek volna a gyerekekkel. Úgy vélte: mondvacsinált okokra hivatkoztak. „A srácok abban a tudatban vannak, hogy azért hozták őket vissza, mert rosszak, ezért nagyon frusztráltak” - tette hozzá. Mint megtudtuk: Magyarországon évente 8-10 örökbefogadási határozatot bontanak fel, de a fenti esetre - hogy külföldről adtak volna vissza gyerekeket - még nem volt példa. Jogszabály írja elő, hogy csak olyan gyereket adhatnak külföldre, akinek itthon nem találnak nevelőszülőket.