Vissza a tartalomjegyzékhez


NÉHÁNY SORBAN
Pandúrból rabló

A Gyöngyösi Városi Ügyészség elkészítette a vádiratot az ellen a bűnözőcsoport ellen, amelynek tagjai 1995 és 1997 között húsz lakást szereztek meg csalással és fenyegetéssel a mátraaljai városban. A vádirat szerint főleg egyedülálló, idős, védtelen embereket vettek rá, hogy belvárosi ingatlanjaikat kisebb lakásra cseréljék. Az átadott cserelakások emberi tartózkodásra alkalmatlanok voltak, a banda számos áldozatának pedig még ilyen sem jutott - ők az utcára kerültek. Sajtóinformációk szerint az ügyben rendőrök is érintettek. (MTI-Hetek)


Téves hajnali ébresztő

Szerdán reggel hat óra után pár perccel a paksi atomerőműben és környékén téves riasztás miatt megszólaltak a szirénák. A mintegy egy percig tartó katasztrófariadóhoz az ezzel megbízott szakember hibája vezetett: elmulasztott az indítókulcs elfordítása előtt egy ellenőrző lépést végrehajtani. Emiatt nem észlelte a programozás hibáját, és e hiba miatt szólaltak meg a szirénák - állapította meg az eset kivizsgálására felállított bizottság. A sziréna 77 településen zúgott fel. Öröm az ürömben, hogy voltak akik tudták mit kell ilyenkor tenni: becsuktak ajtót-ablakot, és meghallgatták a Kossuth adót, hogy mi a teendő. (Hetek)


Hónapok hatezerért

A Heves Megyei Bíróságon ítélet született két, még 1992-ben előzetes letartóztatásba helyezett és tíz hónapig fogva tartott férfi kártalanítási ügyében. A férfiakat azzal gyanúsították, hogy betörtek a kompolti templomba és értékes kegytárgyakat vittek el. Az eljárás a vádlottak felmentésével zárult, ezért a fogva tartásuk miatt keletkezett káruk megtérítéséért a bírósághoz fordultak. A másodfokú ítélet fejenként hatvanezer forint vagyoni és százezer forint nem vagyoni kár megtérítésére kötelezte a magyar államot. Ez azt jelenti, hogy mindössze havi hatezer forint kártalanításban részesültek az ártatlannak „minősített” férfiak. (RSK)