Vissza a tartalomjegyzékhez

MUNKATÁRSUNKTÓL
Vidám kezdet

Nemegyszer hangos nevetéstől tarkított üléssel indult az új Országgyűlés munkája. Legelőször azért nevettek, mert Herényi Károly, az MDF által delegált jegyző, a múlt heti eskütételt lekéső képviselők „pótesküje” alkalmával tévedésből a miniszteri eskü szövegét olvasta fel. További derültségre adott okot, hogy Gyuricza Béla a Fidesz képviselője - igaz némi jegyzői közreműködéssel - következetesen a Magyar Népköztársaságra tette le a „nagy esküt”. Egyébként elfogadták, hogy a januárig visszamenőleges, kiegészítő nyugdíjemelést az idén augusztusban, jövőre pedig júliusban kell folyósítani.

Szájer József, a Fidesz frakcióvezetője rámutatott arra, hogy a kormány szerkezetének átalakítása még formájában is különbözni fog az előzőétől. Hangsúlyváltásról beszélt, szerinte elengedhetetlen az államigazgatás átalakítása, az aktív igazgatás a céljuk. „A polgárokat kívánjuk szolgálni” - szögezte le Szájer. A miniszterelnöki poszt megerősítésének szükségességét említve elmondta, „nem a kormánynak van elnöke, hanem a miniszterelnöknek van kormánya”. Kijelentette, hogy a polgároknak nem a közgazdaságtani grafikonok, hanem a saját életfeltételeik fényében kell eldönteniük, hogy milyen irányban halad a politika.
Kovács László a Magyar Szocialista Párt frakcióvezetője többek között azt is felvetette, hogy a családvédelmi minisztériumra a fejlett országokban nem nagyon akad példa. Szerinte a nagyszabású reformra vonatkozó javaslat esetében a felelős döntéshez tudni kell, hogy miért van szükség ennyi változtatásra. „Meglehetősen szikár megfogalmazásnak” minősítette a Fidesz három mondatos indoklását. Kijelentette, hogy pártja nem szavazza meg a javaslatot. Boross Imre kisgazda képviselő kifejtette, hogy az új stílusú kormányzás a kormányzati program része. Az előterjesztés tükrözi a változásokat, valamint a koalíciós partnerek szerepvállalását és az abból adódó változtatási szükségeket. Szerinte amiről most a Ház dönt az a kormányváltásból eredő rutin feladat. Kuncze Gábor, az SZDSZ vezérszónoka ellenben arra hívta fel a figyelmet, hogy a Fidesz javaslata esetén jelentősen növekednének a kormányzás költségei. Megemlítette többek között a PHARE-segélyeket szétosztó tárca nélküli miniszter szerepét. Szerinte ezek a posztok a kisgazda igények miatt jöttek létre. Eddig e feladatok ellátására elég volt egy főosztályvezető - mondta Kuncze, aki szerint valahogy így történhetett a dolog: „Parancsolsz még egy minisztériumot, Józsikám? Igen, kérek szépen.” „Nem hatékony, nem korszerű, de legalább többe kerül” - foglalta össze véleményét Kuncze.
A Ház sürgősséggel vette napirendjére a minisztériumok felsorolásának módosításáról szóló törvényjavaslatot. A képviselők döntése értelmében ugyancsak sürgősséggel tárgyalja az Országgyűlés a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvényt módosító javaslatot, a családi támogatások rendszerének átalakítására vonatkozó indítványt, a felsőoktatási törvény módosítását és az egészségügyi törvény bevezetésének féléves elhalasztására irányuló indítványt is.