Vissza a tartalomjegyzékhez


INNEN-ONNAN
Fenséges korrekorder

II. Erzsébet királynő édesanyja immár korrekorder a brit monarchia történetében 97 éves és 315 napos „teljesítményével”.
Az anyakirálynő vasárnap döntötte meg az uralkodói családi korábbi élethosszcsúcsát. Az előző rekorder Victoria királynő unokája, Alice hercegnő volt, aki 1981. január 3-án szenderült jobblétre. Az anyakirálynő augusztus 4-én ünnepelheti 98. születésnapját. Bár az utóbbi két és fél évben két csipőműtéten is átesett, még mindig vállal nyilvános szereplést. Alig két hete egy gyermekkórház alapkő-letételében segédkezett. (MTI)


Svéd gospel

A javarészt fekete közönség előtt zajló Chicago Gospel Music fesztiválon hangos taps kísérte azt a koncertet, amelyet az ötventagú stockholmi Immanuel Gospel énekegyüttes adott. A hűvös északi nemzet, amely többek között a Volvót, az ABBA együttest és az IKEA bútorokat adta a világnak, új oldaláról mutatkozott be. Asa Jingbro, a fekete spirituálékat éneklő együttes vezetője a siker ellenére állítja, hogy van még mit tanulniuk e műfaj professzionális képviselőitől. „Mi svédek nem nagyon fejezzük ki érzelmeinket az istentiszteleteinken. Ezért több gyülekezetbe is ellátogatunk. Keressük és szeretnénk hazavinni azt a feelinget, ami ezt a fajta zenét létrehozta. Vissza kell nyúlni a gyökerekhez, hogy otthonosan mozoghassunk a gospel világában.” A svédek talán olyan, kézzel nem fogható souvenirrel térnek haza, amely oldja majd a hűvös áhítatot. (USA Today)


Ne igyál, nyírjál

A huszonkét éves Jeremy Quinten Pinedo az éjszaka leple alatt spicces állapotban vezette tizenöt lóerős, zöld Craftsman típusú fűnyíró gépét. Az ámokfutót és barátját két szemfüles rendőr csípte el. Az éjszakai szolgálatukat teljesítő járőrök, halált megvető bátorsággal csaptak le a gyanús kinézetű járművek alkoholos leheletű vezetőire. Mint az igazoltatás során kiderült, csak az egyikőjük, Pinedo vérében találtak 0,15 százalékban alkoholt. Ezért elítélték, sőt helyzetét súlyosbította az a tény is, hogy a fiatalember nem rendelkezett érvényes jogosítvánnyal. Itt hívjuk fel a hazai fűnyíró-tulajdonosok figyelmét, hogy gépeiket nappal, kizárólag fűnyírásra használják! (USA Today)


Nem úszta meg szárazon

A Strassbourg melletti Schiltigheimben egy rendőr kimentett a folyóból egy autótolvajt, hogy utána letartóztassa. Minderre az után a hajsza után került sor, amelyben a rendőrök megkergették a két autótolvajt. Végül a sofőr elvesztette a kontrollt a kocsi fölött, ami így az Ill folyóban landolt. Az egyik illegális autóbitorlónak sikerült elmenekülnie, míg a másikat a rendőr mentette ki a süllyedő autóból, és segítette partra, majd onnan az őrszobára. (Le Monde)