Vissza a tartalomjegyzékhez


Baby-boom hegyi gorilláéknál

„Örvendetes szaporulatnövekedést, afféle baby-boomot észleltek állatvédők Kelet-Afrika hegyi gorilláinál, különösen a Virunga-hegység kongói oldalán - közölték szerdán Nairobiban a Nemzetközi Gorillavédelmi Központban (IGCP).
Az 1996 végén Kongó keleti részében (az akkori Zairéban) kirobbant polgárháború, amelynek során menekülők százezrei hagyták el otthonaikat, veszélyeztette a gorillák túlélését is. Az életterüknek számító Virunga-hegység belsejében mindenek előtt az orvvadászat és az erdőirtás felgyorsulása fenyegette fennmaradásukat. A Mobutu-rezsim bukásához vezető polgárháború tavaly májusi befejeződése és több mint egymillió menekült Ruandába történt hazatérése után a hegyi gorillák visszataláltak normális életritmusukhoz. Időközben - ámbár nagy nehézségek közepette - újból beindultak a gorillavédelmi programok.
Becslések szerint jelenleg háromszáznál több hegyi gorilla él Kongó, Uganda és Ruanda határvidékén a Virunga-hegységben, közülük mintegy 150 kongói területen - olvasható a DPA jelentésében. (MTI)