Vissza a tartalomjegyzékhez


Papirusz-tekercs Jézus gyermekkoráról

Jézus gyermekkorában pontosan három évig és tizenegy hónapig élt Egyiptomban. Ez derül ki egy IV. századi egyiptomi papirusz-tekercsből, amelyet Gesa Schenke kölni ókorkutató tudományosan megvizsgált. A vizsgálat eredményét a Kölner Papyri című tudományos folyóirat közölte.
Az ifjú ókorkutató mindemellett nem tekinti történeti bizonyítéknak a kopt nyelven íródott szöveget. A 31-szer 8 centiméteres papirusz-tekercs Egyiptomhoz mint országhoz szóló misztikus ódának és az egyiptomi keresztények számára íródott próféciának tekinthető - fejtette ki a hölgy a KNA német katolikus hírügynökség kérdéseire válaszolva. Az írás 1960 óta a kölni egyetem gazdag papirusz-gyűjteményéhez tartozik, és most vizsgálták meg első ízben tudományosan.
A kopt nyelvű szöveg Egyiptomot a Föld legjelentősebb országának és az emberiség bölcsőjének nevezi. Azon a földön teremtette Isten Ádámot, és ott sokkal fényesebben ragyog a Nap, mint bárhol másutt. A papiruszban említés történik 3721 mártírról is, akik Jézusért ontották vérüket. A szövegben sehol nem szerepel a Jézus Krisztus elnevezés, hanem kizárólag az Isten Fia.
A kopt keresztények ma is minden év június elsején emlékeznek meg Jézus és szülei Egyiptomba érkezéséről. A Biblia szerint a Szent Családnak röviddel Jézus születése után a Nílus-parti országba kellett menekülnie Heródes király elől. (MTI)