Vissza a tartalomjegyzékhez


Az ügyvéd túlélte klienseit

Ügyfelei, a felperesek már rég meghaltak, akárcsak az alperesek: a győzelmet egyedül Mustafa Yildirim ügyvéd élte meg egy földsáv birtoklása felett 1939-ben megkezdett perben. A két nyugat-törökországi falucska közötti per évei alatt az üggyel foglalkozó bírók közül 15, az ügyvédek közül hat távozott az élők sorából a peres felekkel együtt.
Az ügyet ide-oda tologatták a bíróságok között, s 59 év alatt legalább háromszor tárgyalták a fellebbviteli bíróságon. Yildirimet egészen fiatal ügyvédként fogadták fel a felperes Hacialiler falu lakói 1963-ban, bár már akkor sem volt egészen új keletű az ügy.
A per most - úgy tűnik - Hacialiler falucska győzelmével ért véget - ahol Yildirim eredeti megbízói közül már egy sem él -, de az alperes Ahmetaga falucskában minden jel arra utal, hogy a vitatott földsáv még legalább egy generációnyi ügyvédnek ad majd munkát, noha itt is kihalt az a generáció, amely megszerezte és védeni akarta a vitatott földet. Az Anatolia hírügynökség szerint az ottaniak ugyan tisztelik a törvényt, de nagyon jól tudják hasznosítani azt a földdarabot, s ezért nem hagyják annyiban az ítéletet.
Mindebből kitűnik, hogy Törökországban rendkívül lassan őrölnek az igazságszolgáltatás malmai: egy-egy ügy két tárgyalása között akár hónapok, sőt évek is eltelhetnek… (MTI)