Vissza a tartalomjegyzékhez


Az aranypolgár és a keresztapa

Orson Welles „Az Aranypolgár” (Citizen Cane) című, 1941-ben bemutatott művét tartják minden idők legjobb amerikai filmjének. Ez derült ki abból a körkérdésből, amelyet az Amerikai Filmintézet 1500 személyhez intézett. A megkérdezettek - köztük neves kritikusok és jeles mozirajongók, mint például Bill Clinton elnök - kézhez kapták az Amerikai Filmintézet listáját, amelyen négyszáz, 1912 és 1996 között Amerikában készült vagy amerikai pénzből finanszírozott film szerepelt, s amelyből választani kellett.
A körkérdés eredményét helyi idő szerint kedden este hozták nyilvánosságra a CBS televízióállomás gálaestjén. A második helyre a „Casablanca” (1942) került, majd sorrendben „A keresztapa” (The Godfather, 1972), az „Elfújta a szél” (Gone with the Wind, 1939), az „Arábiai Lawrence” (Lawrence of Arabia, 1962), az „Óz, a csodák csodája” (The Wizard of Oz, 1939), a „Diploma után” (The Graduate, 1967), „A rakparton” (On The Waterfront, 1954), a „Schindler listája” (Schindler’s List, 1993) és az „Ének az esőben” (Singing in the Rain, 1952) következett az első tíz helyen.
Már az első tíz között is több meglepetés akadt: „A keresztapa” igen előkelő helyezése, amelyet csak tetéz, hogy a sikerlista 32. helyén a film második része áll, amely egyetlenként került a folytatások közül a száz legjobb alkotás közé. Meglepetésként értékelték a hírügynökségek azt is, hogy az első tíz között egyetlen kilencvenes évekbeli filmként a „Schindler listája” szerepel, noha még a nyolcvanas évek műveiből sem került egy sem az első helyekre.
A rendezők közül ebben a válogatásban is Steven Spielberg bizonyult a legsikeresebbnek: a legjobb száz között öt filmje van: a „Schindler listáján” kívül az „E. T.” a 25., „A cápa” a 48., „Az eltűnt frigyláda fosztogatói” a 60. és a „Harmadik típusú találkozások” a 64. helyen. Spielberget Alfred Hitchcock és Billy Wilder követi 4-4 művel: Hitchcock „Psycho”-ja a 18., Wilder „Sunset Boulevard”-ja a 12. helyen áll, amelyet a 14. helyen a „Van, aki forrón szereti” című filmje követ.
A színészek közül egyedül Marlon Brando szerepel két filmmel az első tíz között: „A keresztapa” és „A rakparton” főszerepében, de az egész listán mindössze James Stewart és Robert de Niro van jelen öt-öt filmmel főszereplőként.
A hölgyek közül Katherine Hepburné a pálma: négy filmje került a listára, míg Natalie Wood, Diane Keaton és Faye Dunaway három-három szereppel került fel a legjobbak közé. Az amerikai filmgyártás legjobb éve a jelek szerint 1939 volt: ebből az esztendőből öt film szerepel a listán. A némafilmek közül négy került a legjobbak közé, köztük Charlie Chaplin „Az Aranyláz” (The Gold Rush, 1925) és „Nagyvárosi fények (City Lights, 1931) című alkotásai. (MTI)