Vissza a tartalomjegyzékhez

MÓD JÚLIA
Vízügy mi folyik itt

Manapság természetesnek vesz- szük, hogy folyik a víz a csapból. Nemigen szoktuk végiggondolni, mennyi vizet használunk fel naponta. Az ivóvíz az egyetlen, amely más élelmiszerrel nem pótolható. A WHO adatai szerint ma a világon 1,2 milliárd ember kénytelen tiszta víz nélkül élni. A fejlődő országokban a betegségek 80 százaléka, a halálesetek egyharmada a fertőzött ivóvizekre vezethető vissza.
Kiss Miklós, a Fővárosi Vízművek Rt. Tájékoztatási Iroda vezetője szerint az utóbbi években a vízórák elterjedésével csökkent a hazai vízfogyasztás. A következő elgondolkodtató adatokat vizsgálva azonban arra a következtetésre jutunk, hogy még jobban is lehetne takarékoskodni a vízzel. Életünk során körülbelül ötmillió liter tiszta ivóvizet használunk fel. Zuhanyozásnál percenként 15-20 liter folyik el, kádfürdőzésnél pedig alkalmanként 150 liter! Főzéshez 3-6 liter vizet használunk fel naponta, ehhez jön még a mosogatás, a mosogatógép
tetemes mennyiségű vízfogyasztása. A mosógép 70-100 litert is elhasznál naponta - és folytathatnánk még a sort. De honnan ered ennyi tiszta víz?
A főváros vízellátását a Duna mentén telepített parti szűrésű kutak adják. Ezenkívül működik tartalékként egy felszíni vízmű, amely meg tudja tisztítani a Duna vizét. A vízellátó rendszer fontos elemei még a víztároló medencék, víztornyok, melyek kis fogyasztás esetén tárolják, nagy fogyasztás esetén pedig pótolják a szükséges vízmennyiséget. 1980-ban készült el a két, egyenként negyvenezer köbméteres gellérthegyi víztároló.
A Vízművek rendszeresen végzett vizsgálatai azt igazolják, hogy a fővárosi ivóvíz minősége megfelel az európai normának. Ugyanakkor a közelmúltban előforduló riasztó vízszennyezési esetek kapcsán nem tudjuk elégszer hangsúlyozni a Duna és egyéb vizeink védelmének fontosságát - egy liter olaj például egymillió liter vizet képes fogyasztásra alkalmatlanná tenni!

Az érdeklődőket a gellérthegyi víztároló minden kedden és szerdán 13 órától 15 óráig várja. A nyár folyamán minden hónap első szombatján is nyitva tartanak 10-14 óráig. Csoportok előzetes bejelentés alapján más időpontokban is megtekinthetik a tározót. Érdeklődni Liptai Istvánnál lehet a 155-3846-os telefonszámon.