Vissza a tartalomjegyzékhez

KULIFAI GYULA
Nyár, hó és marcipán

Sokan nem is sejtik, hogy egy alpesi kirándulás megszervezéséhez elég megtankolni, térképet, úti okmányokat, némi pénzt magunkhoz venni, és irány a soproni vagy kópházi határátkelőhely. Légvonalban még 250 kilométerre sincs fővárosunktól az a vidék, ahol síksághoz szokott szemünk 2000 méter feletti csúcsokban gyönyörködhet, sőt ha kedvünk van, a hófoltok között kapaszkodva meg is mászhatjuk őket. Ausztriában (Eisenstadt) Wiener Neustadt felé kell autóznunk, majd Graz felé az autópályán néhány kilométer után Bruck a. d. Mur (és Semmering) település a cél (szintén autópályán) - innen már csak a táblákat kell figyelni.
Két helyet ajánlunk a hegyek között: az első a Schneeberg lábánál lévő Puchberg, kedvező klímájú gyógyüdülőhely. A kis tó partján lévő cukrászda teraszán magyarul is rendelhetünk Szabó Karcsi bácsi nemzetközi hírű marcipános süteményei közül. A pályaudvarról „oldtimer” gőzvontatású fogaskerekű szuszog fel a csúcs alá. Mehetünk libegővel is - a gépkocsival öt-tíz perc alatt elérhető kis település, Losenheim parkolójától -, útközben még vízesésben is gyönyörködhetünk! A felső állomásnál három turistaház
is vár. Innen a kezdő hegymászók felkapaszkodhatnak a Fischer Hütte nevű turistaházhoz, amely 2061 méter magasan található.
A másik gyönyörű kirándulóhelyhez és a felvonóhoz az autópályáról a Gloggnitz felé letérő úton jutunk el Reichenau és Hirschwang településeken keresztül. A Raxbahn, amely egy kabinos felvonó, néhány perc alatt 1547 méterre repít fel, és máris a Rax-Alpe fennsíkján kirándulhatunk. Kellemes sétát tehetünk a fél órára lévő Otto Haus turistaházhoz, de a bátrabbak egész napos túrát is tehetnek a 2007 méteres Heukuppe megmászásával.
Kaiserbrunn pihenőhelyénél parkoló, vendéglő, múzeum, sátorozóhely, túrautak várják a látogatókat. Mindez Soprontól alig másfél, két órányira fekszik.
Az sem csalódik, aki nem tér le az autópályáról. A négysávos út hirtelen kanyargó szerpentinbe vált át, és máris Semmering híres üdülőhelyén vagyunk. Akár egy-, akár többnapos kirándulást tervezünk, nem fogunk csalódni az Alpok vidékeiben. Figyelem! Szükségünk lesz a határon váltható autópálya-matricára. Jó utat!