Vissza a tartalomjegyzékhez

MÓD JÚLIA
A nélkülözhetetlen útitárs

Az elmúlt évtizedekben a turizmus világméretekben is jelentős, vezető iparággá fejlődött. A távolságok gyors leküzdésével és a határok megnyitásával korlátlan utazási lehetőségeinknek csak pénzünk és fantáziánk szab határt. Sokszor már hónapokkal utunk előtt tervezgetjük, hova menjünk, hol töltsük el szabadságunkat. Mindehhez elengedhetetlenül fontos segítőtárs egy jó útikönyv.
Budapesten a Párizsi Udvarban található idegen nyelvű könyvesboltban 30 kiadótól megjelent magyar és idegen nyelvű útikönyv közül válogathatunk, ezenkívül hazai és külföldi ország- és várostérképek, videofilmek, képes albumok könnyítik az utazni vágyók helyzetét.
Mitől jó egy útikönyv? Kérdésünkre a könyvesbolt vezetője ismertette a kínálatot.
Az útikönyv kiválasztásánál fő szempont, hogy utazásunk jellegének megfelelő információkat tartalmazzon, akár hátizsákkal vágunk neki a nagyvilágnak, akár autóval megyünk családi nyaralásra, akár szervezett útra fizettünk be. Nem elhanyagolható szempont az útikönyv súlya, mérete sem, mert ha városnézésre megyünk, egész nap cipelni kell…
Búza Tiborné a magyar útikönyvek közül a Panoráma átdolgozott sorozatát ajánlotta, amely rendkívül részletesen foglalkozik az adott országgal. Mivel csak rövid gyakorlati útmutatókat tartalmaz, és szállodákat, éttermeket nem sorol fel, inkább indulás előtt érdemes tanulmányozni. A sorozat kötetei közepes áron kaphatók (2000 forint körül mozognak).
A Panoráma mini útikönyvei már sokkal inkább alkalmasak arra, hogy magunkkal vigyük őket. A rövid általános tudnivalók után részletes műemlékleírások találhatók pontokba szedve. Ezeket jól használható térképmellékletek egészítik ki. Az egyes országrészekről külön könyvek is kaphatók. Áruk szintén körülbelül 2000 forint.
A Polyglott vékony útikalauz-sorozatból a legnagyobb a választék, ezeket a köteteket folyamatosan újra kiadják. A tömör, útvonalakat, városokat, rengeteg adatot, leírást tartalmazó könyvecske praktikus segítség egy-egy rövidebb szervezett utazáshoz. Szállodákat, éttermeket, várostérképeket nem tartalmaz, viszont ez a legolcsóbb útikönyvcsalád. Ára egyenként 600 forint.
Hasonló jellegű a zsebméretű Berlitz-sorozat is, amely városokat mutat be színes képekkel, közérdekű tudnivalókkal, és útiszótárral is el van látva. Jól használható társasutazásnál. Ára: 4000 forint.
A Blue Guide angol útikönyvsorozat első három magyarul megjelent középméretű kötete (Hollandia, London, Velence) szerény külseje ellenére rendkívül tartalmas. Kötetenként 1600 forintba kerül.
A német Baedeker útikönyvcsalád saját térképekkel rendelkezik. Ábécébe szedve alapos, részletes leírásokat ad, gyakorlati tudnivalókkal kiegészítve. Ára kötetenként 3000 forint.
Az idegen nyelvű könyvek közül egyszerű, könynyen érthető nyelvezetű a német Dumont-sorozat. Az angol útikönyvek minden igényt kielégítő, naprakész, pontos gyakorlati adatokkal rendelkeznek. A menetrendek, szálláslehetőségek, múzeumi belépők, nyitvatartási időpontok mellett részletes városismertetést találunk bennük, és praktikus méretben készülnek. Ha ezekkel az útikönyvekkel utazunk, semmilyen más kiegészítő irodalomra nincs szükségünk. Alapfokú nyelvismerettel rendelkezők is nyugodtan megvehetik.
Fiataloknak készült a Lonely Planet és a Let’s go-sorozat; idősebb korosztálynak a Fodor’s és az Eye Witners című könyvcsalád (ezekben a szállodák, éttermek minősége igényesebb). Társalgási zsebkönyvek egészítik ki a sorozatokat. Ezek a könyvek a legdrágábbak (4000-6000 forint között van az áruk). Az útikönyvek mellett hasznosak az ország-, város-, autóstérképek, kemping-katalógusok, kerékpárúttérképek is.
Általános tapasztalat, hogy nem érdemes az útikönyvön spórolni, mert időt, energiát, sőt pénzt is megtakaríthatunk vele. Még egy megszívlelendő tanács: a könyvvásárlást lehetőleg ne hagyjuk az utolsó pillanatra.