Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Hatodszor is Bulls


M
ichael Jordan és Phil Jackson. Bulls-buli Fotó: MTI

Óriási izgalmak közepette Michael Jordan nagy hidegvérének köszönhetően a Chicago Bulls csapata nyolc év alatt hatodszor is begyűjtötte az amerikai kosárlabda, az NBA bajnokának járó aranygyűrűket. A döntő hatodik mérkőzésén minimális különbséggel, 87:86-ra legyőzte a hazai környezetben játszó Utah Jazz csapatát, így 4-2-es összesítéssel védte meg bajnoki címét.
Jordan a Salt Lake Cityben megrendezett hatodik mérkőzésén 45 pontot szórt, ezzel szinte egymaga győzte le a mormonok csapatát. Így nem is meglepő, hogy az NBA-döntők során egyedülálló módon immáron hatodszor választották meg a legértékesebb játékosnak (MVP). Mellesleg 5.2 másodperccel a találkozó vége előtt még a hazai Utah vezetett. 42 másodperccel a befejezés előtt pedig 86:83 volt az állás a Jazz javára, miután John Stockton betalált a hárompontos vonalon túlról. Ekkor még úgy tűnt, ezt a összecsapást a hazai csapat már nem veszítheti el. Ám nem számoltak Jordannel, aki először a Bulls támadásából szerzett két pontot, majd ellopott egy labdát. A lefordulásból megindult veterán játékos becsapta Byron Russellt, aki felugrott az első dobócselre. Jordan ezek után könnyedén értékesítette a helyzetet, öt másodperccel a lefújás előtt.
Könnyű dobás volt, látványos és sikeres - mondta Jordan. Felvetődött a kérdés, hogyha ilyen jó formában van, minek kell befejeznie a kosarazást. Erre a „főbika” a következőképpen reagált:
„Szeretném, ha ismét harcba szállhatnék a hetedik bajnoki címért. Még ezen a nyáron el fog dőlni, hogy mit hoz a jövő.”
Ez persze attól is függ, hogy marad-e Phil Jackson a Bulls edzője. Jackson egyelőre még ünnepel. Ez volt minden idők legjobb teljesítménye ilyen kiélezett helyzetben - értékelt a mester.
A vesztes Utah Jazz (akárcsak tavaly) idén is 4-2-es összesítéssel maradt alul a döntőben a Chicago Bulls-szal szemben. A mostani mérkőzésen kétszer a támadási idő túllépése miatt vettek el öt pontot a Jazztől - a televíziós felvételek tanúsága szerint tévesen. Jerry Sloan, a Jazz trénere a következőképpen vélekedik erről: „Mit lehet tenni? Nehéz az ilyen dolgokat megemészteni, de ez része ennek a sportnak. Mi pedig még mindig vesztesek vagyunk. A Bulls a bajnok. Tudják, hogy miként lehet az ellenfél hibájából tőkét kovácsolni.”

Utah Jazz - Chicago Bulls 86:87 (25:22, 24:23, 17:16, 20:26)
Legjobb dobók:
Karl Malone 31 pont,
Jeff Hornacek 17,
John Stockton 10,

illetve
Michael Jordan 45,
Toni Kukoc 15