Vissza a tartalomjegyzékhez

MOLNÁR LÁSZLÓ
Norvég mintás skót szoknya

Bár csapatunk nem jutott ki a vb-re, sőt a meccseket nézve úgy tűnik, 10-20 évig nem is fog, mégis volt magyar a pályán a franciaországi vb-n! Igaz hogy egyedül, igaz hogy feketében, de mégiscsak a mi fiunk… Ugyanis a labdarúgó-világbajnokság A-csoportjának 2. fordulójában Skócia és Norvégia válogatottja 35 200 néző előtt a bordeaux-i Lescure-stadionban Vágner László játékvezetésével csapott össze.
A skótok a legelejétől kezdve lendületesen és jól játszottak. Már a 4. percben Collins beadására Jackson érkezett középen, és a kapuból rosszul kimozduló Grodas mellett a bal kapufa mellé fejelt. A 13. percben Durie fejjel veszélyeztetett.
A norvégok egyetlen csatára Tore Andre Flo, csak vergődött a négy skót védő között, csapatának egyetlen valamire való helyzetet sem sikerült kialakítania a félidő elején.
Az első norvég helyzetre a 27. percig kellett várni, amikor is Havard Flo labdájára Strand érkezett, aki az ötös jobb oldaláról a kimozduló Leightonba lőtte a labdát. A félidő további részében azonban továbbra is a skót együttes támadott.
Egil Olsen, a norvégok kapitánya nem tudni, mit mondott fiainak a szünetben, de az hatásos volt. A 46. percben Riseth futott el a bal oldalon, pontos beadására Havard Flo érkezett a hosszú oldalon, aki 3 méterről előrevetődve fejelt a skót kapu bal oldalába (1-0). A találat lendületbe hozta a skandinávokat, és visszavett a skótos lendületből. Kemény küzdelem, többnyire mezőnyjáték folyt a pályán, a játékosok nem kímélték egymást. Ezt jelzi az 54. és 59. perc között kiosztott három sárga lap is.
A 66. percben egyenlített a skót csapat. A félpályáról érkező előreívelésre Craig Burley lépett ki két norvég védő között és a kapujából bizonytalanul kifutó Grodas fölött hét méterről a kapuba emelt (1-1).
A találkozó további részében ismét a skót együttes vette át az irányítást. A 74. percben Durie labdáját Burley lőtte 17 méterről kapura, ekkor azonban a norvég kapus hárítani tudta a bal felső sarokba tartó labdát.
Az utolsó negyedórában a norvég csapat beszorult, de a nagyon jó teljesítményt nyújtó skótok - akik nem a klasszikus szigetországi futballt játszották hosszú előreívelésekkel, hanem rövid passzokkal jutottak el az ellenfél kapujáig - nem tudták döntésre vinni a meccset, így a végeredmény: Skócia - Norvégia 1-1 (0-0).
Craig Brown, a skót válogatott szövetségi kapitánya a mérkőzés után elmondta: „Amikor hátrányba kerültünk, nem volt választásunk. Kockáztatnunk és folyamatosan támadnunk kellett. Az egész mérkőzésen mi irányítottuk a játékot, kivéve a norvég gól utáni tíz percet. Vesztett állásból is gyakran fel tudunk jönni, de remélem, hogy a közeli jövőben mi szerzünk majd előnyt és akkor szép lassan előrébb léphetünk. Még van esélyünk a továbbjutásra, és ezért mindent meg is fogunk tenni.”
Az már biztos, hogy az A-csoportból a mindkét mérkőzését megnyerő brazil válogatott lesz az egyik továbbjutó, de hogy a másik ki lesz, az még kérdéses.
A norvégoknak nincs sok esélyük a címvédő dél-amerikai válogatottal szemben, de mivel a brazilok részéről már nem lesz tétje a mérkőzésnek, bármi lehet. Ha a skótok továbbra is így játszanak, van rá sanszuk, hogy az általuk küldött képeslapok hamarabb hazaérjenek Franciaországból, mint ők maguk. És abban is biztosak lehetünk, hogy a marokkói csapat - szó szerint is - foggal-körömmel küzdeni fog a bennmaradásért.