Vissza a tartalomjegyzékhez

MUNKATÁRSUNKTÓL
Egyenlőtlen küzdelem


R
onaldo az első gólt lövi a Brazília - Marokkó mérkőzésen. El Hadriui tehetetlen Fotó: MTI

A világbajnokságon a legnagyobb figyelem a brazil válogatott teljesítményét kíséri. Nem csoda, hiszen a világbajnoki címvédőt tartják a torna elsőszámú esélyesének.
Első mérkőzésükön a dél-amerikaiak csak annyit adtak ki magukból, amennyi a skótok ellen a győzelemhez kellett. A végeredmény magabiztos brazil győzelmet hozott, 2-1 arányban.
A héten újabb megmérettetés várt a sárga-kék csapatra. Ezúttal Marokkó volt az ellenfél, az a Marokkó, amely a múlt héten kis híján legyőzte a norvég válogatottat.
Nos, az afrikai gárdán nem látszott, hogy gólt képes rúgni, míg a brazilok villogtak, a 3-0-s eredmény hűen tükrözi a két csapat közti különbséget.
Különösen Ronaldo volt elemében. Első találatánál Rivaldo remekül passzolt hozzá, és miután az afrikai védő szabadon hagyta, tizennyolc méterről a hálóba bombázott (1-0). Mindez a kilencedik percben történt. A gól után tovább rohamozott Brazília, és a marokkói Benzekri lepkézéseinek köszönhetően majdnem újabb gólokat lőttek. A helyzetek végül újabb góllá értek: a félidő legvégén Cafu beadása után a Barcelona középpályása, Rivaldo hatalmas erővel közelről kapura fejelt, Benzekri nem fogta meg, inkább a hálóba ütötte (2-0). A második félidő elején ott folytatták a brazilok, ahol abbahagyták: támadtak. Majd egyszer csak meglódult Ronaldo, maga mögött hagyott néhány marrokóit, és már csak Benzekrivel állt szemben, ám ő inkább önzetlenül Bebetóhoz passzolt, aki a hálóba gurított (3-0). Ezzel alakult ki a végeredmény, és mivel a brazilok hatpontosak, és a csoportban más csapat nem tudott még győzni, eldőlt, hogy a csoport-küzdelmekből ők az első továbbjutók, ráadásul biztos elsőként.
A legtöbb vitát kiváltó eset Szaid Siba 18. percben elkövetett szabálytalansága volt, amikor a középpályás szándékosan beletalpalt Ronaldo combjába. Az orosz játékvezető, Nyikolaj Levnyikov azonban még sárga lapot sem adott Sibának. Ez legyen a FIFA gondja - mondta Zagallo, aki régen volt már olyan elégedett fiaival, mint most. Sokkal jobban játszottunk, mint Skócia ellen, örömtelibbek, erőteljesebbek és hatékonyabbak voltunk - értékelt.
Nem lenne meglepő, ha Brazília begyűjtené ötödik világbajnoki címét.