Vissza a tartalomjegyzékhez

MUNKATÁRSAINKTÓL
Családon belüli erőszak

A gyermekkori egészségügyi problémák között a lelki és fizikai sérüléseknek évente több gyermek esik áldozatul, mint az összes többi betegségnek együttvéve - mondta egy gyermekekről szóló konferencián dr. Pelényi Attila, a Heim Pál Kórház sebészeti osztályának főorvosa. Sajnálatos módon nemegyszer a szülők okoznak maradandó sérüléseket a gyermekeiknek. A kegyetlenkedések mögött legtöbbször a házastársak közötti konfliktusok állnak. Megdöbbentő az is, hogy növekszik a gyermeköngyilkosságok száma.

Dr. Pelényi szerint olyan gyermekbaleseti centrumokat kellene létrehozni, ahol 24 órás fogadókészséggel, magas szintű gyógyító munkával lehetne segíteni a bajba jutott gyermekeknek. Ilyen jól szervezett intézmények kezelhetnék az összes balesetet, illetve sérülést 16 éves korig. A főorvos szerint a gyermekek helyzete összefügg a családok és az oktatási rendszer helyzetével, ezért fontos lenne oktatási programokat is indítani a gyermekek érdekében. Érthető okokból a szünidőben növekszik meg leginkább a balesetek száma. A külön intézményrendszerre azért is van szükség, mert a gyermekek nem „mini felnőttek”, s ezért más ellátásra van szükségük.
Dr. Láng Klára, a Heim Pál Kórház toxikológiai (mérgezési) osztályának megbízott osztályvezetője azt tapasztalja, hogy legtöbbször figyelmetlenség miatt történnek gyermekkori mérgezések. A háztartásban sokszor rossz helyen tárolt, elöl hagyott veszélyes vegyszerek kínálják magukat: a gyerekek pedig mindent kipróbálnak. Szerinte a gyerekeket nevelni kell arra, hogy gyógyszerszerű dolgokat ne vegyenek a szájukba. Sajnálatosnak tartja, hogy ez sok családban nem egyértelmű igény. Dr. Karácsonyi Gyöngyvér, az intenzív osztály orvosa elmondta: egyre növekszik az öngyilkos mérgezések száma. Itt a legveszélyeztetettebb korosztály: a tizenévesek, akik nem is annyira az életük eldobásának eltökélt szándékával követik el tettüket, mint inkább környezetük figyelmének felkeltése céljából. Amint azt dr. Szokoly Mária, a kórház pszichológusnője a Heteknek elmondta, az elkövető gyerekek többsége úgynevezett ingerszegény környezetből jön. A túlontúl elfoglalt szülőknek nincs idejük a gyermekükkel foglalkozni, és ezt ajándékokkal vagy pénzzel pótolják, pedig a legfontosabb a szeretet lenne, amelynek beszélgetés és odafigyelés formájában kellene megnyilvánulnia.
A gyermekek elfoglaltság nélkül unatkoznak, nem érzik magukat fontosnak. Az az egyre inkább jellemző szokás sem segít a gyermekeknek, hogy a szülők leültetik őket a bekapcsolt televízió elé. Így a tévé idővel „kábítószerré” válik. Megvonás esetén aztán elszabadulhatnak az indulatok. Lapunk tudomására jutott egy eset, melynek egy 11 éves kisfiú volt a „főszereplője”. A tinédzser az X-akták lelkes nézője és „rabja” pusztán azért kísérelt meg öngyilkosságot, mert az édesanyja nem engedte megnéznie a filmet. A gyermek egy „kvázi villamosszéket” barkácsolt, hogy áramütéssel vessen véget életének. Az elektródákat a fejére és a mellkasára tekerte, miközben egy papírdarabra ezt írta fel: „Az igazság odaát van.” Szerencséjére túlélte az áramütést.
Dr. Pelényi Attila főorvos az előforduló sérülések egy másik megrázó formájáról is beszélt: a súlyosan bántalmazott gyermekekről. Az elkövető szülők vagy rokonok mentségként azt hozzák fel, hogy a gyermek rossz alvó, ostoba vagy nehezen kezelhető. Mindezt csak azért, mert a pici már egy félórája megállás nélkül sír. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy a gyerekek többsége csak későn vagy egyáltalán nem kerül kórházba. A rendszeres verések és a megfélemlítés következtében a gyermek pszichéje, viselkedése is károsodik, s így a generációk adják tovább a brutalitást. A Heim Pál Kórház orvosai elképesztő dolgokat tapasztaltak, horrorfilmekbe illő történetekről tudnak. Évente 15-20 gyermek kerül be hozzájuk azért, mert az otthonukban brutálisan bántalmazták őket. Ezt csupán a jéghegy csúcsának tartják.
Előfordult, hogy a szülők falhoz vágták síró csecsemőjüket, máskor ledobták a földre. A nagyobbakat a kegyetlen apák vagy anyák vasalózsinórral korbácsolják, ütik, rugdossák esetleg égő cigarettacsikket nyomnak a bőrükre.