Vissza a tartalomjegyzékhez

HAJDÚ SÁNDOR
Interjú Giczy Györggyel, a KDNP újraválasztott elnökével


Giczy György pártelnök a választás éjszakáján. Az eredmények „leültették” a pártot Fotó: MTI

- Elnök úr, miben látja a KDNP választási kudarcának az okát?
- Úgy gondolom, hogy a KDNP vonatkozásában nem elsősorban a választási stratégiával volt probléma. Az 1998-as választási kampány legfőbb üzeneteit már elemezték szakértők. A pártok elsősorban a családoknak üzentek. Mi azt írtuk a programunkba, hogy a családok pártja kívánunk lenni. Sajnos a rossz médiakapcsolatok miatt - a KDNP-nek soha nem volt országos médiuma, hogy üzeneteit eljuttathassa a választópolgárokhoz - ez nem jutott el a lakossághoz. Mind a Fidesz, mind az MSZP úgy tűnt fel, mint a családok pártja. Ezt az országos tömegtájékoztatási eszközök felerősítették, és ez rögződött az emberekben. A mi programunkról nagyon keveset tudnak a választók.
- Gondolom, a következő négy év azzal fog telni, hogy felkészüljenek a 2002-es választásokra. A KDNP elnökválasztásán ismét önnek szavaztak bizalmat. Hogyan értékeli ezt?
- Nagyon komoly hozzászólások voltak az országos választmány ülésén. Ezt megelőzően az országos elnökséggel is számos kérdést vitattunk meg. Ezeken nem arra derült fény, hogy én rontottam volna el valamit. Politikai döntéseim mögött mindig is testületi döntések álltak. Most - az önkormányzati választásokra való készülődéskor - szeretnénk több politikai erővel összefogni, együttműködni. Ezt már korábban, az országgyűlési választások előtt is szorgalmaztuk. Természetesen olyan kiegyensúlyozott választási szövetséget szeretnénk, ahol a KDNP meg tudja őrizni a politikai önállóságát. Más a beolvadás és más a szövetségkötés.
- A pártjából többen keresték a leendő kormánypártok szövetségét.
- Minden új kormánynak meg kell előlegezni a bizalmat. Az, hogy a KDNP-n belül egyes személyek keresték a Fidesszel és az FKGP-vel a kapcsolatot, ezzel saját politikai túlélésüket kívánták biztosítani. Sajnos én erről - Füzessy és Gáspár alelnök urak FKGP-nél tett látogatásáról - a sajtóból értesültem, ők erről nem számoltak be az ügyvezető elnökség ülésén. Sem arról, hogy tervezik ezt a látogatást, sem a lezajlott eseményt követően nem mondták el, hogy mi történt ott.
- Lezárult-e a KDNP belső válsága?
- Borzasztó dolog, hogy a vezetőségválasztás körüli viták miatt veszekedős, pereskedő pártként tartja számon a közvélemény a KDNP-t. Természetesen én senkivel nem veszekszem, nem pereskedem. Még azokat sem pereltem be, akik annak idején a pártszékházat egy őrző-védő kft.-vel ledeszkáztatták. Nem tudom megmondani, hogy milyen támadások érik még a pártot. Sajnos, bizonyos személyek nem tudnak belenyugodni: ezt a pártot - a tagság bizalmával - én vezetem.
- Hogyan látja, az új parlament működése milyen irányt szabhat az országnak?
- A parlament működése attól is függ, hogy a kormánytöbbség milyen törvényeket akar elfogadtatni. A bizalom megelőlegezésének állapotában vagyok. Nem tudom, hogy mit fognak megvalósítani a választási ígéreteikből. Ha valóban keresztül fogják vinni azokat, akkor az javára fog válni az országnak. Bizonyos félelmei vannak azért az embernek, mivel a Fidesz politikáját korábban nem a kiszámíthatóság, hanem inkább a kiszámíthatatlanság jellemezte, de adja Isten, hogy meg tudjanak változni. Eddig ellenzéki szerepkörben voltak, most egy új helyzet vár rájuk.