Vissza a tartalomjegyzékhez


A HÉTEN TÖRTÉNT
Előrehozott választások Csehországban

A Gallup közvéleménykutató felmérése szerint az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt győzelme várható a június 19-én péntekre előrehozott választásokon. A kampánycsend előtti utolsó adatok alapján a megkérdezettek mintegy 26,7 százaléka kívánta támogatni a Milos Zeman vezette szociáldemokratákat, míg Václav Klaus exkormányfő pártja, a Polgári Demokratikus Párt a szavazatok 19,5 százalékára számíthat. A harmadik helyen, 9 százalékos támogatottsággal a Cseh- és Morvaországi Kommunista Párt állt. Sokan úgy vélik, hogy az előre hozott választások - amely csak kétéves mandátumot biztosít az új kormánynak - nem oldják meg a kialakult belpolitikai válságot Csehországban. Amennyiben a papírforma jön be, sem a bal, sem a jobb oldal nem képes életerős koalíciót létrehozni. Egyetlen számbavehető koalíciós megoldás a két vezető párt nagykoalíciója lehetne, amelynek esélyét - bár az emberek 60 százaléka szívesen fogadná - jelentősen csökkenti az, hogy Zeman és Klaus nehezen jön ki egymással. (Hetek)


Iráni felhívás Németországnak

Az iráni külügyminiszter, Kamal Harazi felszólította Németországot: tegye jóvá az általa a múltban elkövetett hibákat. Harazi New Yorkban, az ENSZ kábítószer-ellenes konferenciáján találkozott Klaus Kinkel német külügyminiszterrel, akinek elmondta: ez előfeltétele annak, hogy a két ország közti szoros kapcsolatok helyreállhassanak. Teherán és Bonn között azóta feszült a viszony, hogy egy német bíróság 1997 áprilisában elmarasztalta az iráni vezetőket egy berlini politikai gyilkosságban való szerepük miatt. A kapcsolatokat tovább terhelte, hogy januárban Teheránban elítéltek egy német üzletembert, aki egy iráni nővel tartott fenn „illegális viszonyt”. (MTI)


Irakba készül a pápa

II. János Pál pápa 1999-ben feltehetőleg felkeresi Irakot - közölte Roger Etchegaray bíboros, aki a héten a pápa különmegbízottjaként Irakban járt. A katolikus egyházfő Bagdad mellett felkeresi Ur-Keldea városát, Ábrahám szülőföldjét. A látogatás lehetősége azután vetődött fel, hogy a feszült közel-keleti helyzet miatt bizonytalanná vált az egyházfő szentföldi zarándoklata. A Vatikán az ezredforduló alkalmából csúcstalálkozót szeretne összehívni az egyistenhívő vallások - a keresztények, a muzulmánok és a zsidók - vezetőinek részvételével. Ur-Keldea azért jött szóba, mert Ábrahám alakját mindhárom vallás szentként tiszteli. (CNN)


A marsall visszatér

Dimitrij Jazov - a négy volt utolsó szovjet marsall egyike, aki 1991-ben aktívan közreműködött a Gorbacsov elleni puccskísérletben - visszatér a hadsereg kötelékeibe. A régi rendszer védelmi minisztere a vezérkari akadémia parancsnokának főtanácsadója lesz. Ebben semmi rendkívüli nincsen - írja az Izvesztyija - hiszen az akkori védelmi minisztérium szinte valamennyi vezetője ma is fontos tisztségeket tölt be. Jazov a puccs utáni letartóztatást, majd amnesztiát követően távol tartotta magát a politikától, s nem csatlakozott az ellenzékhez. Az orosz lap szerint viszszafogadása a politikai és katonai elit körökbe a megbékélés egyik jele a jelenlegi demokratikus és a volt szovjet hatalom között. (Izvesztyija)


Az EU-külügyminiszter Szlovákiáról

Hans van den Broek, az Európai Unió külügyminisztere Pozsonyban sajtónyilatkozatot tett közzé, amelyben szlovákiai útjának tapasztalatait és az Európai Unió Szlovákiával kapcsolatos álláspontját összegezve megállapította: „Sajnálatosnak tartom, hogy Szlovákiában a demokrácia még nem eléggé gyökeresedett meg”. Hans van den Broek a problémák között említette az intézményrendszerben kialakult vákuumot és azt, hogy az országnak még mindig nincs választott államfője. Bírálta továbbá „az egyes államfői jogkörök kormányra történt átruházásának módját, a választójogi törvény minap végbement módosítását, és a nemzeti kisebbségek anyanyelvhasználati jogait érintő feltételeket”. Az uniós külügyminiszter felszólította Szlovákia vezetőit, hogy tegyék meg a problémák felszámolásához szükséges lépéseket, mivel az ország EU-tagságához csakis e lépésekkel és a „szabad, igazságos választások” lebonyolítása útján lehetséges közelíteni. Hans van den Broek sajnálatosnak találja, hogy Szlovákia nem halasztotta el a mohi atomerőmű fűtőelemeinek aktiválásáról született döntését mindaddig, amíg nem zárulnak le a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség illetékességében folyó szakértői viták. (MTI)


Polgárháború Nyugat-Afrikában

Miután hétfő este találat érte a bissaui amerikai nagykövetség épületét, a diplomaták Gambiába menekültek. A személyzet néhány órával a támadás előtt hagyta el az épületet, amely később teljesen kiégett. Bissauban továbbra is zűrzavaros a helyzet, az összecsapások a lázadók és a kormánycsapatok között tovább folytatódnak. A nyugat-afrikai országban június 7-én mellőzött katonatisztek robbantottak ki zendülést, amelyet a kormányerőknek egyelőre nem sikerült leverniük. (CNN)