Vissza a tartalomjegyzékhez

BURIK GÉZA
Rakéták az orosz csempészhajón

ŰA ciprusi görög kormány 1997 januárjában közölte, hogy légvédelmének megerősítésére 420 millió dollár értékben vásárolt föld-levegő rakétaelhárító rendszert az orosz Roszvooruzsenyije fegyverkereskedő cégtől. Ez a bejelentés pattanásig feszítette az indulatokat a térségben, mivel ez a radarvezérlésű rendszer nemcsak Ciprusra jelent veszélyt, hanem az izraeli és az amerikai légierő térségben tartózkodó egységeire is. Ankara állítása szerint az S-300-as rakétarendszer támadó fegyverként is használható, és a ciprusi török állam mellett Törökország déli területeit is veszélyezteti. A török kormány többször jelezte, hogy készek akár erőszakkal is megakadályozni a telepítést.
Moszkvában időközben bejelentették, hogy június végén ciprusi katonák Asztrahán mellett az S-300-as rakétarendszerrel próbalövészeten vettek részt. Egy magas rangú orosz külügyi tisztviselő nevének elhallgatását kérve közölte, hogy a fegyverrendszer Ciprusra szállítását szükség esetén akár szállítógépekkel is meg tudják oldani.
A ciprusi görögök mind nagyobb többsége támogatja, hogy a török fenyegetőzések ellenére is telepítsék az orosz rakétákat. A Gallup felmérése szerint a megkérdezetteknek mintegy 86 százaléka a helyesli a döntést, és csupán egynegyedük tart attól, hogy emiatt háború törhet ki Törökországgal.