Vissza a tartalomjegyzékhez


Papíron maradt emberi jogok

Az ötven évvel ezelőtt elfogadott Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata világszerte több tízezer ember számára hatástalannak bizonyult - állította szerdán kiadott új éves jelentésében az Amnesty International emberi jogi szervezet. „A legtöbb ember számára a nyilatkozatban megfogalmazott jogok nem jelentenek sokkal többet egy csak papíron létező ígéretnél” - jelentette ki Pierre Sane, az Amnesty International főtitkára.
Sane elmondta, hogy a Földön 1,3 milliárd ember napi keresete nem üti meg az egy amerikai dollárt, naponta harincötezren halnak meg alultápláltság és megelőzhető betegségek következtében, egymilliárd felnőtt pedig nem tud írni és olvasni. A világ országainak felében tartanak bebörtönözve embereket lelkiismereti okokból. Az Amnesty International 400 oldalas dokumentuma a legsúlyosabb visszaélések között említi, hogy Afrikában a nagy tavak vidékén 1997-ben is gyakoriak voltak a tömeggyilkosságok, és tovább romlott az emberi jogok állapota. A kongói kormány megakadályozta az ENSZ-vizsgálatokat az állítólagos mészárlásokkal kapcsolatban.
Mexikóban szaporodtak a kínzások, „eltűnések”, valamint a biztonsági erők és félkatonai szervezetek által elvégzett bírósági tárgyalás nélküli kivégzések száma. Kolumbiában több száz embert gyilkoltak meg a milíciák, és legalább 140 személy „tűnt el” őrizetbe vétel után.
Afganisztánban több ezer embert vettek őrizetbe etnikai hovatartozásuk és „iszlámellenesnek” minősített viselkedésük miatt. A tálib kormányzat idején elterjedté váltak a kínzások és a kegyetlenkedések is. Kambodzsában a kormányerők több mint 43 gyanúsított ellenzéki személyt gyilkoltak meg egy júliusi puccsot követően.
A jelentés elmarasztalja Oroszországot is a rendőrség és a katonaság által elkövetett rendszeres kínzások miatt. Ami pedig a Balkánt illeti: a boszniai háborút követően körülbelül 1,4 millió ember maradt menekült státusban.
A közel-keleti térségben több száz jogellenes bírósági tárgyalásra került sor, és jelentősen megnövekedett a halálos ítéletek és a kivégzések száma. Iránban, Szaúd-Arábiában, Jemenben és az Egyesült Arab Emírségekben az elmúlt évben is széles körben gyakorolták az olyan kegyetlen és inhumánus büntetési formákat, mint a csonkítás, korbácsolás és a megkövezés - írja jelentésében az emberi jogi szervezet. (Pátkai Mihály)