Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Átvilágítási láz Romániában

Romániában sorozatban jelennek meg a leleplezések azokról a politikusokról, akik egykor a Securitate alkalmazásában álltak, vagy együttműködtek a kommunista titkosrendőrséggel. Az átvilágítás során - amelyet Magyarországtól eltérően Romániában nem a bíróság, hanem a sajtó végez - kiderült, hogy az RMDSZ egyik minisztere, Bárányi Ferenc is a beszervezettek között volt.
A demokrata párti Adrian Vilau képviselőt pártja a külföldi hírszerzést felügyelő parlamenti bizottság elnökségére jelölte. Vilaunak azonban hamarosan vissza kellett lépnie, miután egy szemfüles újságíró kiderítette, hogy ő is bedolgozója volt a hírhedt Securitaténak.
Bárányi Ferenc, a román kormány egészségügyminisztere - miután egy bukaresti bulvárlap őt is hírbe hozta a Securitatéval - sajtótájékoztatót tartott, amelyen elmondta: fiatal korában két határőr, abból a faluból, ahol ő akkoriban felcserként szolgált, többórás kihallgatás után revolverrel kényszerítette, hogy „az országhatár védelme érdekében” aláírjon egy kötelezvényt.
Bárányi hangsúlyozta, hogy - bár nem árult be senkit - kész vállalni a felelősséget, és lemondani posztjáról. Radu Vasile miniszterelnök jelezte, hogy egy másik RMDSZ-jelöltet kíván az egészségügyi tárca élére.
A bukaresti Ziua szerint ugyanebben a „cipőben” sántikál Corneliu Vadim Tudor szenátor, a szélsőséges nacionalista Nagy-Románia Párt elnöke is. A lap szerint Tudor 1981 nyarán kötelezte el magát a haza „szolgálatára”, hogy információkat szolgáltat az „államot és a kommunista pártot fenyegető veszélyekről”. A Nagy-Románia Párt aktivistái mindent megtettek, hogy a kompromittáló újságok mielőbb eltűnjenek a standokról, ezért kötegenként felvásárolták a lapokat. A nagy érdeklődésre való tekintettel, a Ziua újra leközölte az ominózus cikket. A pártelnök cáfolja a hírt és 2 milliárd lejes kártérítési perrel fenyegeti az újságot.
A kiszivárogtatások miatt a Román Hírszerző Szolgálat nyilatkozatot tett közzé, miszerint a volt Securitate dossziékból több olyan titkos anyag került a sajtó révén napvilágra, amelyekhez 1989-90 között juthattak hozzá „avatatlanok”. A hivatal sürgeti egy olyan törvényrendelet meghozatalát, amely szabályozná a titkos információkhoz való hozzáférhetőséget, és kérték az összes vezető politikus átvilágítását is.